Správy

V prípade SeniorPasov sa predpokladá ďalšie právne konanie

Okresný súd Bratislava 1 predbežným opatrením pozastavil SeniorPasy. Umožnil tak cestovať seniorom nad 70 rokov bezplatne v rámci integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji. Prípad SeniorPas bude predmetom ďalšieho právneho konania.

Ilustračný obrázok k článku V prípade SeniorPasov sa predpokladá ďalšie právne konanie
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal rešpektuje uznesenie Okresného súdu Bratislava 1, ktoré predbežným opatrením pozastavilo SeniorPasy. Umožňuje tak cestovať seniorom nad 70 rokov bezplatne len s občianskym preukazom.

Nesrovnal nechcel uznesenie súdu bližšie komentovať. Zopakoval ale, že podľa zákona musí mať každý cestujúci lístok. Upozornil, že prostredníctvom SeniorPasu stačí cestujúcemu nad 70 rokov vybaviť si takýto lístok raz ročne.

Pri cestovaní vlakom má cestujúci takúto povinnosť pred každou jazdou. „Prečo niekomu prekáža tento systém v rámci mesta a neprekáža na železnici, to neviem. To asi bude predmetom ďalšieho konania,“ uviedol Nesrovnal.

Mesto sa vďaka SeniorPasom nespolieha na odhady

Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa podal v súvislosti so SeniorPasmi kolektívnu žalobu vo štvrtok 3.marca. Deklaroval, že predbežné opatrenie súdu by malo byť impulzom aj pre hlavné mesto a jeho zastupiteľstvo, aby zrušilo povinnosť o vybavovaní SeniorPasov.

Nesrovnal upozornil, že zastupiteľstvo Bratislavy iba schvaľovalo zavedenie tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) ako podmienku čerpania eurofondov. „Prípravu, podmienky a realizáciu integrovanej dopravy má na starosti Bratislavská integrovaná doprava (BID),“ upozornil Nesrovnal.

Opätovne zopakoval, že SeniorPasy pomohli spresniť počet cestujúcich seniorov. Vďaka tomu vieme akú stratu máme za bezplatné cestovanie dôchodcov zaplatiť a akú stratu je potrebné vykryť dopravcovi. „Už sa nespoliehame len na nejaké odhady," povedal Nesrovnal.

SeniorPasy podľa Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa šikanujú dôchodcov

Vďaka predbežnému opatreniu seniorom na bezplatnú prepravu v rámci IDS BK postačí opäť iba občiansky preukaz. Predbežné opatrenie vydal Okresný súd Bratislava 1 v polke februára.

V odôvodnení sa stotožnil s názorom Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát, že SeniorPasy majú šikanóznu povahu. Tiež podľa nich znamenajú neprimeraný zásah do práv na ochranu spotrebiteľa.

Uznesenie nie je právoplatné, plynie lehota, v rámci ktorej sa dopravcovia môžu proti uzneseniu odvolať. Už vo štvrtok 3.marca informovali, že tak aj urobia. Zároveň však deklarovali, že obsah predbežného opatrenia budú rešpektovať.

Prečítajte si tiež: Seniorom nad 70 rokov na bezplatnú dopravu opäť postačí občiansky preukaz

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM