Správy

V prihraničnej obci Edelstal s pätinou Slovákov už neplánujú ďalšiu výstavbu bytov

V rakúskej prihraničnej obci Edelstal je z necelých 700 obyvateľov pätina Slovákov. Ich počet sa nateraz nebude zvyšovať, pretože v najbližšom období dôjde k útlmu stavebných aktivít v obci. Ppotvrdil to starosta Gerald Handig.

Ilustračný obrázok k článku V prihraničnej obci Edelstal s pätinou Slovákov už neplánujú ďalšiu výstavbu bytov
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

„Obyvateľom bola odovzdaná už štvrtá séria bytov, keďže firma, s ktorou mala obec uzatvorenú dohodu, predala svoje pozemky, ďalšiu obecnú výstavbu v dohľadnom čase neplánujeme,“ uviedol Handig, podľa ktorého bola obec Edelstal v roku 2015 veľmi aktívna.

„V cestných ťahoch Herrschaftsjoch a Europaring boli vyasfaltované cesty, chodníky sme pokryli dlažbou, vybudovali sa kanalizačné vpusty, nainštalovalo sa moderné pouličné osvetlenie,“ spresnil Handig a doplnil, že náklady s tým spojené sa pohybujú na úrovni 600-tisíc eur.

„Pričom obec prostredníctvom spolupráce s firmou VM-Real zaplatí len 25 percent, takže dodatočne dosiahneme v rámci komunálneho projektu úsporu 20 až 22 percent,“ uzavrel Handig.

V budúcom roku Edelstal obnoví pouličné osvetlenie na sídlisku a pokúsi sa nájsť bezpečnejšie riešenie pre križovatku Badstrasse/Kir­chengasse/Spor­tplatzweg.

Prečítajte si tiež: Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM