Správy

Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?

V prihraničnej obci Wolfsthal je z tisícky obyvateľov už tretina Slovákov. S miestnymi Rakúšanmi však vychádzajú dobre. Mnohí Rakúšania vidia a oceňujú, že sa Slováci snažia hovoriť po nemecky alebo sa zapájať do rôznych aktivít v obci.

Ilustračný obrázok k článku Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?
Zdroj: TASR

„Podľa môjho názoru vychádzame spolu slušne, zdravíme sa, rešpektujeme vzájomné pravidlá. Bližšie kontakty medzi sebou nadväzujú najmä obyvatelia, ktorí nemajú jazykovú bariéru. Samozrejme, že treba aj chcieť porozumieť postoju a vnímaniu toho druhého," povedala poslankyňa obecného zastupiteľstva vo Wolfsthale Zuzana Ondrisová.

„V tomto ohľade sa Slováci vo Wolfsthale veľmi snažia, sú aktívni, pomáhajú pri organizovaní rôznych akcií, ba často sú sami ich iniciátormi. Napríklad, v našej obci založili detský spevácky zbor, majú hudobnú školu, zorganizovali rôzne krúžky a voľnočasové aktivity pre deti i dospelých, organizujú detské omše a výlety," povedala Ondrisová, ktorá je prvá Slovenka v prihraničných rakúskych obciach pri Bratislave, zvolená za poslankyňu obecného zastupiteľstva.

Vo Wolfsthale sa zameriava predovšetkým na témy, ktoré sa týkajú detí, škôlky a školy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM