Kultúra

V Pisztoryho paláci prebieha festival bezdomoveckých divadiel

V Bratislave sa začal medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel ERROR 2015. Počas dvoch dní sa verejnosti predstavia okrem Slovenska divadlá z Českej republiky, Slovinska, Maďarska, Poľska či Fínska.

Ilustračný obrázok k článku V Pisztoryho paláci prebieha festival bezdomoveckých divadiel
Zdroj: TASR

Spolu takto chcú odbúrať predsudky, ktoré voči ľuďom bez domova často existujú. Tento rok sa koná už deviaty ročník festivalu.

„Toto je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia. Vytvára priestor, kde môžu divadelné zoskupenia pracujúce s marginalizovanými skupinami obyvateľstva prezentovať širokej verejnosti originálne divadelné inscenácie, filmy a hudobné produkcie,“ hovorí principál Divadla bez domova Patrik Krebs.

Podotýka, že festival zviditeľňuje sociálne témy, ktorým sa profesionálne divadlo často nevenuje a pomáha odbúravať stereotypy a predsudky, ktoré voči bezdomovcom existujú. „Pomáha pri ich resocializačnom procese,“ dodal.

Festival otvorila slovenská integrovaná tanečná skupina Len tak tak predstavením Pi-Story, tanečnou inscenáciou venovanou Pisztoryho palácu. Predstaví sa aj české divadlo Naděje Bolzanova či fínske divadlo The Blessed Fools. Večer patril bratislavskému Divadlu bez domova. Uviedlo hru Povinné čítanie – INAK, ktorá návštevníkov podľa Krebsa vrátila k povinnosti čítať.

Prečítajte si tiež: Program na tento víkend opäť nesklame. Pozrite sa, čo všetko vás čaká najbližšie dni v Bratislave

Festivalové popoludnie dnes v sobotu (28.11.) odštartuje maďarské bezdomovecké divadlo Aha s hrou Kráľova smrť, paródiou na Shakespearea o Henrichovi XIX., ktorý počas celej hry hovorí nezrozumiteľným jazykom. Slovinské divadlo Carnium Legendarium v hre Rómeo, Rómeo a Júlia ukáže, čo sa stane, ak Rómeo stratí svoj šarm. A napríklad poľské divadlo Teatr Grodzki zase v hre Sťahovaví vtáci povie o tom, že aj niektorí ľudia sú ako sťahovaví vtáci, stále na ceste, majú so sebou živé spomienky z miest, ktoré navštívili, a udalosti, ktoré zažili pri putovaní za vlastným cieľom.

Hlavným hosťom sobotného večera bude české divadlo Rozkoš bez rizika, ktoré sa snaží dostať hore tých, ktorí sa cítia byť na samom dne. „Učiteľka a Oidipus je dráma so spevom, v ktorej sa žena po dvadsaťročnom násilnom odlúčení stretne so svojím synom. Kde inde, než v bordeli,“ priblížil Krebs. A predstaví sa aj portugalské zoskupenie Oupa!, ktoré pracuje s mládežou v getách.

Festival sa dnes a v sobotu koná v Pisztoryho paláci na Štefánikovej 25 v Bratislave.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM