Rôzne

V kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach zachraňujú vzácny organ

Organ v kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach patrí k vzácnym historickým pamiatkam hudobného umenia.

Ilustračný obrázok k článku V kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach zachraňujú vzácny organ
Zdroj: TASR

V kostole sv. Márie Magdalény v Mestskej časti Bratislava Rusovce dokončia v najbližších mesiacoch opravu nástrojovej časti vzácneho organu. Ako dnes potvrdil farár Július Marián Prachár, na opravu druhého manuálu už majú pripravených 12-tisíc eur.

„Viac zatiaľ nemáme, ale za tieto peniaze sa do konca roka opraví nástrojová časť organu,“ uviedol Prachár. V týchto dňoch prebieha výberové konanie, do ktorého sa prihlásili traja organári s oprávnením a kvalifikáciou na opravu historických organov.

Organ v kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach patrí k vzácnym historickým pamiatkam hudobného umenia. Od jeho výrobcu existujú len tri exempláre, okrem Slovenska sa nachádzajú v Maďarsku a v Rakúsku.

Organ v Kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach, na ktorom dosiaľ opravili pedále a jeden manuál, sa zachoval z 19. storočia. V roku 1857 ho vytvoril organár Szlezák Mihaly, ktorého meno je na hudobnom nástroji vyryté spolu s názvom Pozsonyban (Bratislava), označujúcom miesto sídla organu.

Rímskokatolícky kostol sv. Márie Magdalény je dominantou Rusoviec. Historici ho radia k mladším sakrálnym stavbám. Bol postavený v ranom baroku v roku 1668 a viaže sa k dejinám rodiny Zichyovcov.

Čítajte tiež: Rekonštrukcia detského ihriska na Páričkovej je v plnom prúde

Foto: Ilustračná

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM