Rôzne Správy

V Bratislave zúri SILNÝ nárazový vietor: Môže byť NIČIVÝ, do lesov a parkov NECHOĎTE!

V piatok popoludní smeruje na Slovensko orkán "PIT". Môže zaútočiť ničivou silou.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave zúri SILNÝ nárazový vietor: Môže byť NIČIVÝ, do lesov a parkov NECHOĎTE!
Zdroj: facebook.com/Martin Chren - starosta Ružinova

Orkán s názvom PIT silnie nad strednou Európou a nárazy vetra pociťuje aj Slovensko. Počas nadchádzajúcich hodín však bude ešte horšie. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Nebezpečný vietor

Silný vietor trápi už od piatkového dopoludnia trápi aj Bratislavčanov. Počas popoludnia sa má postupne rozfúkať na viacerých miestach západného Slovenska.

Najnebezpečnejší vietor očakávajte na západnom Slovensku od 16:00 do 21:00, kedy by poryvy vetra v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava a Dunajská Streda mohli dosahovať rýchlosť až 30 m/s, čo je sila víchrice,“ uvádza iMeteo.sk.

Podľa meteorológov západné Slovensko zažije dve vlny veterného počasia.

Ešte nebezpečnejšia vlna silného vetra by mala doraziť v skorých ranných hodinách od 04:00 do 12:00. Poryvy vetra by na západnom Slovensku mohli prekračovať nárazy o sile 32 m/s, čo je cez 115 km/h,“ predpovedajú na soboru (4. 2.).

Vietor bude vyčíňať až do sobotňajšieho večera, rátať treba aj s tým, že dve vlny silného vetra dnes (3. 2.) od 16:00 do 21:00 a zajtra od 04:00 do 12:00 môžu spôsobiť aj materiálne škody.

Problémy však neobídu ani zvyšné regióny nášho územia, kde môže byť situácia ešte komplikovanejšia v tom, že bude snežiť,“ dodáva iMeteo.sk.

Do lesov a parkov nechoďte!

Napadaný sneh možno vyláka Bratislavčanov do prírody. POZOR však! Mestské lesy v Bratislave upozorňujú, aby ľudia návštevu v lese zvážili pre vysoké riziko padajúcich konárov. „Silný vietor spolu s vlhkou pôdou môže spôsobiť i vyvrátenie zdravých stromov. Riaďte sa prosím pokynmi a odporúčaniami,“ vyzývajú MLB.

Aj mestskí policajti na sociálnej sieti varujú najmä pred výletmi do lesoparku. Vonkajšie aktivity radia odložiť na nedeľu (5. 2.), keď sa má situácia upokojiť.

K výzve sa pripája aj bratislavský magistrát, poukazuje aj na ďalšie miesta s vyššou koncentráciou stromov. „Neodporúčame preto pohyb po parkoch ani cintorínoch,“ uviedla radnica na sociálnej sieti.

Výstraha Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) druhého stupňa upozorňuje, že na území Bratislavy sa môže vyskytnúť silný vietor, ktorý v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 85 až 100 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ uvádzajú vo výstrahe platnej do soboty 15.00 h.

Na fotografii je včera vyvrátený strom v Ružinove.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM