ts Rôzne Rôzne

V Bratislave sú na stenách a stĺpoch fotky, ktoré čakajú na okoloidúcich

Ulice nášho hlavného mesta sú opäť o čosi zaujímavejšie. Na mnohých miestach v Bratislave pribúdajú pekné fotky jej dominánt.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sú na stenách a stĺpoch fotky, ktoré čakajú na okoloidúcich
Zdroj: Marek Duranský facebook

„Pozor! V Bratislave sú na stenách, stĺpoch a stromoch moje fotky, ktoré čakajú na náhodného okoloidúceho, ktorý si ich zoberie. Sú na miestach, z ktorých som tie fotky aj urobil,“ upozorňuje svojich fanúšikov na sociálnej sieti talentovaný fotograf Marek.

Zbehnite si pre milú spomienku

Nápad vznikol počas toho, ako Marek vyberal fotografie na vyvolanie. Vyvolanie jednej fotografie bolo celkom lacné, tak mu napadlo, že tým poteší aj iných ľudí. „Bolo mi jasné, že veľká väčšina ľudí okolo fotky len prejde a možno si ju ani nevšimne. Pre tých všímavejších a odvážnejších som ešte na zadnú stranu fotografie napísal citát nejakej slávnej osobnosti alebo peknú myšlienku,“ približuje Marek.

V bratislavských uliciach visí už 45 fotografií. A prečo? „Lebo banány! A okrem toho potešenie cudzieho človeka, zamyslenie sa nad citátom, pozastavenie sa nad krásou miest, okolo ktorých ľudia bežne prechádzajú a upozornenie ľudí na to, aby si viac všímali, čo je okolo nich. A nakoniec, prechádzať sa po Bratislave a urobiť z nej živé výstavisko je dobrá zábavka,“ poznamenal Marek.

Mestská interaktívna výstava

Z Marekovho nápadu nakoniec vznikla mestská interaktívna výstava pre všímavých ľudí. „Človek si môže fotku prezrieť, poobzerať sa naokolo a zistiť, odkiaľ presne bola tá fotografia odfotená a predstaviť si situáciu, ktorá je na nej vyobrazená, odhadnúť čas, kedy bola odfotená alebo porovnať svetelné podmienky na fotke a v danom momente,“ pokračuje Marek.

Zároveň chce ľudí upozorniť na to, aby sa nepozerali len do zeme, ale viac okolo seba, a tak nachádzali nové pohľady na miesta, okolo ktorých denne prechádzajú.

Fotky sú na steny, stĺpy a stromy lepené lepiacou gumou, takže sa netreba báť, že sa strhnutím fotka poškodí. „Lepiaca guma silno pripomína žuvačku, ale nemusíte sa báť, v ústach som ju nemal,“ zavtipkoval na záver.

Čítajte aj: VTEDY A DNES: Kam sa podeli Dibrovovo námestie, Pugačevova či Leningradská u­lica?

Chyťte ich všetky!
15
Galéria
Zdroj: Marek Duranský facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM