ts Rôzne

VTEDY A DNES: Kam sa podeli Dibrovovo námestie, Pugačevova či Leningradská ulica?

Mestá sa menia a s nimi sa menia aj ľudia, ktorí v nich žijú. Alebo je to naopak? Ľudia sa menia a s nimi sa mení aj mesto, v ktorom žijú?

Ilustračný obrázok k článku VTEDY A DNES: Kam sa podeli Dibrovovo námestie, Pugačevova či Leningradská ulica?
Zdroj: Dnes24.sk

Dibrovovo námestie, Jiráskova, Leningradská, Nálepkova, Pugačevova či Wolkerova ulica. Staromešťania, viete, ktoré ulice sa dnes ukrývajú pod týmito názvami?

V priebehu rokov a stáročí sa menili nielen obrazy miest, ale aj ich názvy. Niektoré následkom zmeny režimu, iné z rozmarov ľudí, ktorí chceli zmenu pre zmenu.

Dibrovovo námestie

Pramene hovoria, že Dibrovovo námestie vzniklo v 13. storočí a názov dostalo podľa plk. J. D. Dibrova, sovietskeho partizánskeho veliteľa, ktorý počas SNP pôsobil na západnom Slovensku. V stredoveku bolo námestie využívané ako trhovisko, spočiatku fungovalo ako chlebový trh, neskôr ako rybí trh. Názov Františkánske dostalo podľa františkánskeho kláštora na námestí.

Jiráskova ulica

V 14. storočí predalo mesto nehnuteľnosti na tejto ulici bohatej talianskej kupeckej rodine, ktorá mala ulicu aj v prenájme. A tak majitelia domov na ulici platili dane Ventúrovcom, podľa čoho ulica niesla názov Ventúrska. Po roku 1945 dostala názov podľa českého spisovateľa Alojza Jiráska. Dnes ju poznáme opäť pod menom Ventúrska.

Leningradská ulica

Niektorí si pamätajú staršie názvy ako Langegasse (Dlhá ulica), Untere Langegasse (Dolná dlhá ulica), Lorenzthorgasse (ulica Laurinskej brány) alebo Zichy utca, no dnes ju voláme Laurinská ulica.

Nálepkova ulica

Ešte pred založením mesta vznikla na jeho území ulica, ktorá viedla zo Žitného ostrova. Staršie názvy ako Langegasse, Obere Langegasse (Horná dlhá ulica), Herrngasse (Pánska ulica), Zichyho ulica, Szilágyi Dezsö utca nahradil názov Panská ulica.

Pugačevova ulica

Kedysi Hinter dem Kloster, Kramergassl, Franciscanergasse, Barát utca a Münich Gasse, dnes Františkánska ulica. V stredoveku tu stáli dielne nožiarov, debnárov a kamenárov.

Wolkerova ulica

Biela ulica dostala pomenovanie zrejme podľa sviečkara Schneeweissa, ktorý tu býval v 15. storočí. Neskôr ulicu premenovali na Korvín utca, Corvinusgasse (Korvínova ulcia) a po prvej svetovej vojne sa vrátili k starému názvu. Wolkerova sa volal ulica podľa českého básnika Jiřího Wolkera, dnes opäť Biela ulica.

Čítajte aj: Slovák vymyslel nielen padák, ale aj nákupný košík

Ulice kedysi a dnes
6
Galéria
Zdroj: Google Maps
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM