Kultúra

V Bratislave si môžete zájsť na výstavu poľského skla i divadelných fotografií

V priestoroch Galérie Nova predstavuje svoju aktuálnu sklársku tvorbu poľský umelec Mariusz Labinski a v PI sú fotografie Ctibora Bachratého z poľských inscenácií na festivale Divadelná Nitra.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave si môžete zájsť na výstavu poľského skla i divadelných fotografií
Zdroj: TASR

Výstavy otvoril Poľský inštitút (PI) v Bratislave. Vroclavský rodák Mariusz Labinski vytvoril z taveného skla priehľadné atypické vázy Biely ľad a Čierny ľad, červené a inofarebné karafy W. Kandinskij, kalíšky a karafy Besný pes i 23 svadobných pohárov bez nožičiek pre mužov aj ženy.

„To sú naše typické svadobné poháre, z ktorých sa musí stále piť. Je to moja prvá samostatná výstava na Slovensku,“ povedal výtvarník na jej vernisáži. Tieto diela sú limitovanou edíciou úžitkových objektov vytvorených formou voľnej sklenenej plastiky.

Doma i v zahraničí

Mariusz Labinski vyštudoval na Akadémii výtvarného umenia vo Vroclave, kde v roku 2003 ukončil doktorandské štúdium. Na katedre skla pôsobí dodnes. Je organizátorom viacerých významných sklárskych projektov. Vystavoval doma i v zahraničí a zúčastnil sa na viacerých pobytoch a plenéroch zameraných na spracovanie skla. Venuje sa tradičnej tavenej plastike a používa aj optické sklo, ktoré spracováva rôznymi novými technológiami.

Poľské divadlo na doskách Divadelnej Nitry je názov otvorenej fotografickej výstavy. Z inscenácii Hamlet, Made in Poland, Apokalypsa, Višňový sad, Mŕtva princezná, Transfer a ďalších zvečnil v rokoch 1998–2015 herecké momentky dvorný fotograf festivalu Ctibor Bachratý. Je to výber fotografií z 18 poľských hier.

„Poľská kultúra je pre nás inšpiratívna od obdobia totality v 70. a 80. rokoch 20. storočia, keď sa divadlo slobodne hrávalo. Poľský inštitút je našim dlhoročným dobrým spolupracovníkom a divadlá z ich krajiny patria medzi najčastejších účastníkov Divadelnej Nitry. Táto výstava je súčasťou začínajúceho 25. ročníka festivalu,“ na otvorení výstavy povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Karová.

Čítajte aj: Máte bradu krajšiu ako Štúr? Ukážte ju v meste na skvelej akcii Cestovanie časom

Ilustračný obrázok

Výstava skla
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM