Kultúra

Máte bradu krajšiu ako Štúr? Ukážte ju v meste na skvelej akcii Cestovanie časom

V uliciach Starého Mesta sa už o pár dní môžete preniesť do histórie. Natrafíte tam na Napoleona, Mozarta, Štúra či Keltov. Zaručene vtiahnu do deja aj vás.

Ilustračný obrázok k článku Máte bradu krajšiu ako Štúr? Ukážte ju v meste na skvelej akcii Cestovanie časom
Zdroj: Dnes24.sk

Staré Mesto bude cestovať časom. Už v najbližší piatok a sobotu 9. a 10. septembra vás pozve do histórie.

Originálne podujatie Cestovanie časom prekvapí okrem zaujímavých scénických obrazov aj rôznymi aktivitami, do ktorých sa bude snažiť vtiahnuť okoloidúcich na ôsmich stanovištiach.

Na jednom z nich dokonca sám Ľudovít Štúr vyhodnotí, ktorý zo zúčastnených má najinšpiratívnejšiu bradu. Iste bude z čoho vyberať. Veď práve teraz je táto ozdoba mužskej tváre opäť v móde.

Čítajte aj: V Slovenskej filharmónii si môžete zakúpiť abonentky na novú koncertnú sezónu

Bratislava bude mať orloj

Magnetom bude aj živý bratislavský orloj – na Michalskej veži sa objaví dvanásť postáv z histórie i mytológie mesta. Nebude chýbať Paracelsus, Mestský kat, Rytier Roland, Obor Klingsor, Bosorka či Pani Bratislava. Bratislavských velikánov budú sprevádzať fanfáristi z Bratislavského konzervatória.

Na Ventúrskej ulici vystúpi malý Mozart spolu so svojimi rovnako slávnymi kolegami Ludwigom van Beethovenom či Franzom Lisztom, vtipná scénka sa odohrá medzi Napoleonom a jeho Neznámym vojakom.

Keltská bubnovačka sa ozve priamo pri epicentre dnešných barov, toľko obľúbených medzi Britmi. Pripomenie, že kedysi sa tu odohrávali rovnako divoké návštevy ich predkov.

Karikaturisti budú kresliť na papier vo vitrínach Francúzskeho inštitútu, na veľkej šachovnici budú hrať osobnosti preskakovanú. Na nepretržitom diskusnom fóre budú debatovať nielen známe osobnosti, ale aj ľudia, ktorých v hlavnom meste potrebujeme počas bežných dní – taxikár, mestský policajt, hasič.

Čítajte aj: Pracovný týždeň ponúka festival etno hudby, skvelé koncerty aj geniálneho Rodina

Staré Mesto stále mladé

Podujatie pre mestskú časť Staré mesto scenáristicky a dramaturgicky pripravil Daniel Hevier, ktorý chcel naplniť myšlienku, že Staré Mesto je stále mladé: „Keď som prijímal toto náročné zadanie, bolo mi jasné, že nechcem konzervovať iba zatuchnutú minulosť. Lákalo ma ukázať, že aj minulosť bola moderná, kreatívna."

„Chcel som vyskúšať, ako zareagujú Bratislavčania na ponuku spoluvytvárať si tento program. Preto sme vymysleli diskusné fórum, kde budú hovoriť prví bigbiťáci, hru preskakovaná, ktorú môžu hrať ľudia na Hviezdoslavovom námestí, maľovanie v uliciach alebo módnu prehliadku ako inšpiráciu na nápadité odievanie," prezrádza Hevier.

Divadelné výjavy sa budú opakovať každú hodinu. V piatok v čase od 16.00 – 19.00 hod. a v sobotu od 15.00 – 19.00 hod.

Čerešničkou na torte bude v obidva dni slávnostný sprievod a galaprogram na Hviezdoslavovom námestí. V prípade nepriaznivého počasia ich nahradí mokrý variant s názvom Zmokni so svojím susedom. Môžete sa tešiť aj na módnu prehliadku dáždnikov a pršiplášťov.

Čítajte aj: Sviatok vína: Prichádzajúca jeseň so sebou už tradične prináša čas vinobraní

Cestovanie časom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM