KAW Správy Samospráva

V Bratislave pribúdajú pásy červeného asfaltu: Prečo mesto zvolilo práve túto farbu?

Aktuálne je naplánovaná takáto farebná úprava povrchu na takmer 20 cyklotrasách v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave pribúdajú pásy červeného asfaltu: Prečo mesto zvolilo práve túto farbu?
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto sa rozhodlo používať na cyklotrasách červený asfalt. Najnovšie takýto chodník vzniká na Odbojárskej ulici. Bratislava sa tak chce priblížiť k štandardu, ktorý prevláda v mnohých európskych mestách.

Vidieť ho aj z diaľky

Červeno zafarbený asfalt si mohli Bratislavčania všimnúť v Petržalke na časti Starohájskej ulice. Najnovšie je už aj na spomínanej Odborárskej ulici, kde „svieti“ na úseku dlhom 777 metrov v jednom smere a 735 metrov sa ťahá na druhú stranu. Peší budú môcť využiť chodník, ktorý je od cesty a cyklochodníka v smere na Nobelovu oddelený pásom zelene.

Červený asfalt má podľa primátora viacero výhod. „Je jednoducho rozlíšiteľná vizuálna pomôcka – po červenom asfalte môže ísť iba cyklista, vidieť ho už z diaľky. Červený asfalt prispieva k bezpečnosti aj svojou trvácnosťou – neopotrebuje sa tak rýchlo ako náter a teda plní svoju funkciu omnoho dlhší čas. Je výrazne estetickejší v porovnaní s náterom na cyklocestách, ktoré sa rýchlejšie opotrebujú,“ vyratúva jeho plusy primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Asfalt červenej farby by mal pribudnúť v blízkej dobe na takmer 20 cyklotrasách v Bratislave.

Viac o doprave v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM