Rôzne Správy

V Bratislave otvorili PRVÚ hvezdáreň: Kedy bude prístupná verejnosti?

Na streche budovy Deutsche Schule Bratislava (DSB) na Bárdošovej ulici otvorili minulý týždeň hvezdáreň. Plniť má aj vzdelávaciu funkciu.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave otvorili PRVÚ hvezdáreň: Kedy bude prístupná verejnosti?
3
Galéria

Verejnosti by mala byť sprístupnená na jeseň tohto roka. Na otvorení sa zúčastnil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. TASR o tom informovali z DSB.

Nová hvezdáreň bude určená pre astronomický klub a jeho členov, deti a mládež, študentov univerzity či verejnosť. V pláne je aj organizovanie rôznych prednášok v spolupráci s univerzitami či inými odborníkmi v oblasti astronómie.

„Som nesmierne rád, že prestane platiť pravidlo, že Bratislava je jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá svoju hvezdáreň určenú pre verejnosť,“ podotkol Bella.

Kapacita kupoly hvezdárne je 20 osôb. Nachádzajú sa v nej dva teleskopy. Jeden na nočné pozorovanie a druhý na pozorovanie Slnka.

Výška investície dosiahla sumu 200-tisíc eur a výstavbu sa podarilo zrealizovať v priebehu jedného roka. Finančné prostriedky na hvezdáreň poskytli formou rôznych zbierok sponzori a rodičia.

Partnerom pri prevádzkovaní hvezdárne bude občianske združenie Slovenské planetáriá.

Prvá hvezdáreň v Bratislave
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM