Rôzne

V Bratislave je možné všetko! Aj to, že zbúrajú Starú sladovňu

Stará sladovňa sa nachádza v Pamiatkovej zóne Bratislava – Centrálna mestská oblasť. Platí tu dokument, ktorý hovorí o tom, ako sa má s jednotlivými objektmi v tejto pamiatkovej zóne nakladať.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave je možné všetko! Aj to, že zbúrajú Starú sladovňu
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Stará Sladovňa, ktorá stojí oproti Ondrejskému cintorínu od roku 1872, patrí už desaťročia ku koloritu Bratislavy. Teraz jej zvoní umieráčik.

Sladovňu aktuálne vlastní Ľubomír Marček, brat nezaradeného poslanca NR SR Petra Marčeka. Podľa informácií Klubu ochrany technických pamiatok (KOTP) má v úmysle budovu zbúrať a nahradiť objektom, ktorý bude mať sedem poschodí.

Bratislavskí pamiatkári sa ešte v roku 2014 vyjadrovali k investičnému zámeru Marčeka. Vtedy sa uzniesli, že s odstránením Starej sladovne nesúhlasia. „Tento zámer vyžaduje asanáciu pôvodných stavebných konštrukcií areálu Starej sladovne vrátane dvoch podlaží na sebou radeného trojlodia klenbových polí“ uviedli pamiatkári vo svojom stanovisku.

Dve rôzne rozhodnutia

Rozporuplnému rozhodnutiu krajských pamiatkárov z marca minulého roku, v ktorom súhlasili s likvidáciou Starej sladovne, predchádzala výmena na poste riaditeľa Krajského pamiatkového úradu. „Prišli sme na to, že existujú dve rozhodnutia pamiatkového úradu z toho istého dňa, obe s pečiatkou pamiatkového úradu a podpisom povereného riaditeľa Karla Práška,“ informuje KOTP.

Vlastník písomne žiadal o to, aby mohol zo 150-ročnej stavby nechať len repliky niekoľkých klenieb. Stanovisko mu to umožňuje. Pri novostavbe stačí zachovať „vnímateľný odkaz“ na starú sladovňu, „prezentovať klenby“ a neprekročiť výšku 21 metrov.

Prvé rozhodnutie obsahovalo podmienku „zo severnej strany zachovať 3×3 klenbové polia“ – išlo by teda o prestavbu. Druhé rozhodnutie už túto podmienku neobsahuje a prikazuje iba „ponechať vnímateľný odkaz na objekt Starej sladovne a zároveň v koncepte novostavby prezentovať minimálne 3×3 klenbové polia z pôvodnej stavby…“.

Rozhodnutia zverejnené KOTP nájdete TU.

Súčasť pamiatkovej zóny

Stará sladovňa sa nachádza v Pamiatkovej zóne Bratislava – Centrálna mestská oblasť. Platí tu dokument, ktorý hovorí o tom, ako sa má s jednotlivými objektmi v tejto pamiatkovej zóne nakladať. Vypracoval ho Krajský pamiatkový úrad.

"Podľa týchto zásad je objekt Starej sladovne definovaný ako objekt s pamiatkovou hodnotou, čo znamená, že ho nie je v zásade možné asanovať. Dokument zásad ďalej explicitne uvádza požiadavku „zachovať hmotovo-priestorové riešenie a nosné konštrukcie objektu Stará sladovňa,“ uvádza KOTP.

Zástupcovia Klubu ochrany technických pamiatok si nechali spracovať právnu analýzu, z ktorej vyplynulo, že rozhodnutie bratislavského pamiatkového úradu je nezákonné. „Podávame podnet na prokuratúru, aby voči rozhodnutiu vzniesol protest,“ informuje na svojom webe KOTP.

S KOTP sa spojili aj zástupcovia komunity Čierne diery, ktorá monitoruje zabudnuté pamiatky Slovenska. Priebeh „prestavby“ či zbúrania Starej Sladovne budeme ďalej sledovať.

Zdroj: kotp.sk

Stará Sladovňa (Mamut), Bratislava
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM