Správy

Učitelia pôjdu opäť do ulíc, v prvý deň predsedníctva chcú upozorniť na nesplnené sľuby politikov

Nespokojní učitelia chcú opäť vyjsť do ulíc. Na piatok 1. júla organizujú protestný pochod centrom Bratislavy. Chcú tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia pôjdu opäť do ulíc, v prvý deň predsedníctva chcú upozorniť na nesplnené sľuby politikov
Zdroj: Dnes24.sk

Nespokojní učitelia chcú opäť vyjsť do ulíc. Na piatok 1. júla organizujú protestný pochod centrom Bratislavy. Chcú tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov a nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva. Ak nedôjde k zlepšeniu situácie, učitelia sú pripravení opäť pristúpiť aj k prerušeniu práce.

Prvého júla začína predsedníctvo SR v Rade EÚ. „V tento deň upozornime na všetky tieto nesplnené sľuby a nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý,“ uviedol dnes Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje.

ISU stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov. Uviedla, že vláda ignoruje výzvy Európskej komisie a odporúčania OECD, aby navýšila financie do školstva či zatraktívnila povolanie učiteľa.

Do dnešného dňa ISU taktiež nedostala oficiálnu odpoveď, prečo neboli doteraz splnené jej požiadavky. A to navýšenie platov v roku 2016 o 140 eur, vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl či zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.

Čítajte aj: Bratislavský vs. Košický kraj: V hlavnom meste sú vyššie platy a nižšia nezamestnanosť, ale aj viac pôžičiek

Samotný pochod za začne o 13.00 h na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunie smerom na Obchodnú ulicu až na Rybné námestie. Protest podľa organizátorov podporili ďalšie stavovské organizácie v školstve.

Učitelia pripravujú aj akcie na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, učitelia sú opäť pripravení prerušiť prácu, a to symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko však podľa ISU bude záležať aj od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie.

Školskí odborári totiž budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent tak, ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku.

Učitelia si finančne polepšia od 1. septembra, keď sa im platy zdvihnú o šesť percent. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že bude chcieť presadiť šesťpercentné zvýšenie platov aj od 1. januára budúceho roka.

Čítajte aj: Letné tábory: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM