KAW Rôzne

Letné tábory: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory

Deti už netrpezlivo počítajú na prstoch, kedy sa skončí škola a rodičia zas, koľko týždňov prázdnin musia pokryť tábormi. Ak tento problém ešte nemáte doriešený, poponáhľajte sa.

Ilustračný obrázok k článku Letné tábory: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory
Zdroj: TASR

Letné bezstarostné chvíle detí často nezdieľajú ich otcovia a mamy, ktorí musia na niekoľko mesiacov v roku zabezpečiť deťom opatrovanie alebo rôzne tábory. Každý má maximálne 30 dní dovolenky a len niektorí majú to šťastie, že starí rodičia prídu na zavolanie.

Prevetrajú peňaženku

„Prázdniny, riaditeľské voľná a štrajky učiteľov vedia poriadne odkrojiť z dovolenky, ktorej máme všetci maximálne 30 dní. Je poriadne ťažké pokryť ich tábormi. Aj keď ich je dostatok, sú často drahé a padne na ne aj celá výplata,“ posťažuje sa nám mama dvoch detí Martina. „Syn má desať, dcéra dvanásť, ale nechceme ich nechávať samých doma a tak nemáme na výber. Ešteže majú v táboroch kamarátov a ja ich nemusím prehovárať, aby tam išli,“ pokračuje.

O agentúry, ktoré letné detské tábory organizujú, nie je núdza. Cena jednotlivých týždenných turnusov však často presahuje 200 eur na dieťa. Ak si to spočítate, pokryť len polovicu prázdnin jedného potomka vás vyjde na 800 eur. A keď máte deti dve, je to poriadny útok na rodinný rozpočet.

Miesta rýchlo ubúdajú

Príjemnou alternatívou sú tábory organizované centrami voľného času v jednotlivých mestských častiach Bratislavy. Okrem pestrého programu jednotlivých turnusov ponúkajú aj priaznivé ceny. Zväčša neprekračujú 70 eur na týždeň. Musíte sa však poponáhľať, pretože niektoré z nich majú už naplnenú kapacitu.

V centre voľného času so sídlom na Štefánikovej ulici, ktorého zriaďovateľom je Magistrát hlavného mesta Bratislavy, by ste ešte mali šancu. „Voľné máme ešte termíny v oboch prázdninových mesiacoch, miest však každým dňom ubúda,“ hovorí Ľubica Škultétyová z CVČ a pokračuje: „Deti si u nás vyberú zo športových, umeleckých aj divadelných táborov. Veľmi obľúbený je aj tábor, počas ktorého sa staráme o zvieratká priamo tu v našich priestoroch. V rámci každého turnusu organizujeme aj celodenný výlet na farmu.“

Obsadené už v marci

Aká je situácia na najväčšom slovenskom sídlisku sme sa opýtali riaditeľky Centra voľného času na Gessayovej ulici v Petržalke Kataríny Búlikovej. „Ponuku táborov sme na nátlak rodičov zverejnili už vo februári. V marci boli tábory beznádejne zarezervované. Navýšili sme počty jednotlivých turnusov a uvoľnili sa aj miesta tých, ktorí neuhradili potrebnú sumu do dohodnutého termínu. Momentálne sú voľné už iba 3 či 4 miesta,“ prezradila nám.

Škála táborov tejto oázy medzi panelákmi je široká – od starostlivosti o zvieratá, cez keramické dielne, tanečné a poznávacie až po Malých záchranárov, kde sa deti stretnú s policajnými psovodmi aj zdravotníkmi, teda so skutočnými hrdinami, ktorí bojujú o ľudské životy.

Šanca nájsť pre vaše dieťa miesto v letnom tábore teda ešte je, ale mali by ste sa rýchlo rozhodnúť, pretože záujem je veľký a počet miest má svoje limity.

Čítajte aj: Túžia vaše deti po domácom miláčikovi? Bratislavský útulok ponúka jedinečný krúžok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM