Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislavský vs. Košický kraj: V hlavnom meste sú vyššie platy a nižšia nezamestnanosť, ale aj viac pôžičiek

Regionálne rozdiely na Slovensku sú badateľné takmer vo všetkých oblastiach života. Napríklad v okolí hlavného mesta sú vyššie platy a nižšia nezamestnanosť, ale domácnosti sú aj viac zaťažené pôžičkami. Na východe krajiny sú zase lacnejšie nehnuteľnosti či nižšie životné zárobky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský vs. Košický kraj: V hlavnom meste sú vyššie platy a nižšia nezamestnanosť, ale aj viac pôžičiek
Zdroj: TASR

Potvrdzuje to aj analýza Poštovej banky (PB), ktorá sa cez údaje zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR, Národnej banky Slovenska (NBS) či výsledky prieskumu Eurobarometer pozrela na život obyvateľov v Bratislavskom a Košickom kraji.

„Platy v Bratislavskom kraji sú zhruba o 40 percent vyššie ako zárobky v košickom regióne,“ vyčíslila analytička banky Jana Glasová. Zatiaľ čo priemerná hrubá mesačná mzda Bratislavčana vlani predstavovala 1107 eur, priemerný Košičan zarobil o 332 eur menej. Jeho priemerný plat tak predstavoval 775 eur.

V hlavnom meste sa aj viac míňa

V Bratislavskom kraji sa však nielen viac zarába, ale aj míňa. Aj napriek tomu majú ale väčší priestor na tvorbu úspor domácnosti v hlavnom meste a okolí. Rozdiel medzi čistými mesačnými príjmami a výdavkami priemernej bratislavskej domácnosti v roku 2013 predstavoval 163 eur. Potenciálna úspora domácnosti z košického regiónu bola približne o 20 eur nižšia.

Ťažkosti s platením svojich zvyčajných výdavkov má pritom 7 z 10 domácností v Bratislavskom kraji. V Košiciach a okolí je to 9 z 10 domácností. „Platenie výdavkov spojených s bývaním veľmi zaťažuje tretinu domácností bratislavského regiónu, ale až 44 percent domácností v Košiciach a okolí,“ doplnila Glasová.

Pri pohľade na ťažkosti so splácaním pôžičiek sa však podľa jej slov pomer síl medzi oboma regiónmi obracia v prospech východu. Spomedzi domácností, ktoré majú nejakú pôžičku či leasing, ich splácanie veľmi zaťažuje 46 percent takýchto domácností v Košickom kraji, ale až takmer dve tretiny domácností v bratislavskom regióne.

„Súvisí to aj s vysokými cenami nehnuteľností v okolí hlavného mesta, ktoré si väčšina obyvateľov bez úveru dovoliť nemôže,“ vysvetlila Glasová.

Najdrahšie byty

V Košickom kraji totiž stál vlani štvorcový meter nehnuteľnosti v priemere 920 eur a je tak druhým najdrahším regiónom na Slovensku. V porovnaní s Bratislavou je to ale stále málo. „Záujemcovia o dom či byt v okolí hlavného mesta musia z vrecka vytiahnuť až o 700 eur viac a za štvorcový meter nehnuteľnosti zaplatiť v priemere až 1648 eur,“ priblížila analytička.

Vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností v hlavnom meste si tak len jeden z ôsmich Bratislavčanov myslí, že nájsť si dobré bývanie za rozumnú cenu je jednoduché. V Košiciach tento názor zastáva takmer štvrtina ľudí.

Čo sa týka nezamestnanosti, tá je v košickom regióne zhruba 2,5-násobne vyššia než v Bratislave a okolí. V okolí hlavného mesta sa totiž pohybuje na úrovni 6 percent, zatiaľ čo v metropole východu a jej okolí dosiahla vlani úroveň 15,6 percenta.

Prečítajte si tiež: Predaj nových bytov v Bratislave stále rastie. Sú menšie a lacnejšie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM