Alexandra Húsková Správy

Toxické gudróny definitívne zmizli z Devínskej Novej Vsi. V budúcom roku je prioritou toxická skládka vo Vrakuni

Po necelom roku od začatia sanačných prác sa Devínska Nová Ves zbavila úložiska nebezpečného odpadu, ktorý mestskú časť sužoval vyše 50 rokov. Úspešný príklad odstránenia toxínov by mala v roku 2016 nasledovať aj nebezpečná skládka vo Vrakuni.

Ilustračný obrázok k článku Toxické gudróny definitívne zmizli z Devínskej Novej Vsi. V budúcom roku je prioritou toxická skládka vo Vrakuni
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Kamenné srdce je jedným z prvých úspešne zrealizovaných sanácií environmentálnych záťaží z čias minulého režimu, ktoré sú kompletne financované z peňazí Európskej únie.

„Po výsledkoch konečnej analýzy môžeme konštatovať úplné odstránenie environmentálnej záťaže z lokality lomu. Slovensko sa tak definitívne zbavilo nebezpečnej hrozby pre zdravie a životné prostredie,“ uviedol minister životného prostredia Peter Žiga. Dodal, že náklady odstránenie gudrónov dosiahli plánovaných takmer 12 miliónov eur s DPH, z Operačného fondu Životné prostredie.

Najkrajší vianočný darček pre obyvateľov Devínskej Novej Vsi

Starosta Milan Jambor hodnotí projekt sanácie ako najväčší v modernej histórii Devínskej Novej Vsi. „Je to naplnenie 50-ročného sna o čistejšom a zdravšom životnom prostredí,„ hovorí. "Mali sme tu chemický toxický odpad priamo v srdci chránenej oblasti. Je to splnený sen,“ dodal starosta.

Z kameňolomu Srdce, ležiaceho v blízkosti chránenej prírodnej oblasti, vyviezli približne 18 tisíc kubíkov gudrónov a 14 tisíc kubíkov kontaminovanej zeminy.

Vyše 50 tisíc ton odpadu bolo spracovaných, čiže zhodnotených a zneškodnených. Upravené odpady sa priebežne spoluspaľujú.

„Priestor kameňolomu sa podarilo vyčistiť v najväčšej možnej miere. Počas celého procesu sme práce dôsledne monitorovali chemickými analýzami,“ vysvetľuje zástupca združenia realizátorov Peter Sekula.

Po úplnej odťažbe odpadov nasledovalo dočisťovanie stien kameňolomu. Postačujúci stupeň dočistenia potvrdila viacstupňová detekcia vzoriek. Lokalita Srdce bude naďalej dlhodobo monitorovaná.

Sanačné práce sa vykonávali v tesnom susedstve s obytnou zónou

Snahou realizačného tímu, s výraznou podporou mestskej časti DNV, bolo vyťažiť a odviezť gudróny v čo najkratšom čase, aby obyvatelia boli v čo najmenšej miere obmedzovaní prepravou odpadu.

Samotná odťažba toxického odpadu preto prebiehala najmä počas zimných mesiacov, kedy sú gudróny v tuhom skupenstve.

Dôsledným dodržiavaním bezpečnosti pri práci a nadštandardnými technickými opatreniami nebolo pri odstraňovaní environmentálnej záťaže ohrozené zdravie obyvateľov.

Po následnej revitalizácii a zazelenaní lomu s priľahlou lúkou sa lokalita stane prirodzenou súčasťou prírodnej oddychovej zóny.

Prečítajte si aj: Na mieste toxickej skládky vzniká oddychová zóna. Priestor v Kamennom srdci by mohol byť využívaný na koncerty pod holým nebom

Prioritou pre nasledujúci rok bude toxická skládka vo Vrakuni

„Vo Vrakuni momentálne prebieha určovanie povinnej osoby Okresným úradom. Bude známe do konca tohto roka a následne začneme s realizáciou samotnej sanácie,“ uviedol minister životného prostredia Peter Žiga.

Toxická skládka vo Vrakuni je jednoznačne prioritou spomedzi enviromentálnych záťaží.

„Najskôr sa musí určiť, kto je zodpovedný za vznik skládky. či je to štát, alebo nový vlastník. Keď konanie o určovaní povinnej osoby skončí a nepodarí sa ju určiť, vláda rozhodne o príslušnej zodpovednosti konkrétneho ministerstva,“ uviedla pre Bratislava24.sk Vlasta Janová, generálna riaditeľka Sekcie geológie a prírodných zdrojov MŽP SR.

S najväčšou pravdepodobnosťou to bude ministerstvo životného prostredia. „Z operačného programu Kvalita životného prostredia požiadame vzápätí o nenávratný finančný príspevok a začneme lokalitu robiť,“ dodala Vlasta Janová.

Prečítajte si aj: Vrakuňa zvoláva pre chemickú skládku verejnú diskusiu

História sanácie environmentálnej záťaže

Gudróny vznikli ako vedľajší produkt pri rafinácii ropy kyselinou sírovou a do kameňolom Srdce boli vyvezené z vtedajšej rafinérie Apollo v roku 1963. Sú zaradené medzi nebezpečné odpady.

Na základe rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR bol toxický odpad vyťažený a zlikvidovaný z prostriedkov eurofondov – Operačného programu Životné prostredie.

Realizátorom projektu je združenie piatich firiem: .A.S.A. SLOVENSKO, .A.S.A., Environcentrum, Envirogroup a Raki, ktoré vzišlo ako víťaz tendra.

Koncom novembra 2014 sa začali v kameňolome prípravné práce. Následne, 8. januára 2015 sa začala samotná odťažba kontaminovanej zeminy a gudrónov. Projekt sanácie bol ukončený koncom októbra, následne do decembra 2015 prebiehalo čistenie a revitalizácia prostredia.

Ako sa odstraňovala toxická skládka gudrónov v Devínskej Novej Vsi?
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM