Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

Na mieste toxickej skládky vzniká oddychová zóna. Priestor v Kamennom srdci by mohol byť využívaný na koncerty pod holým nebom

Po päťdesiatich rokoch boli z Devínskej Novej Vsi odvezené nebezpečné gudróny. Projekt Kamenné srdce sa blíži k záveru, v súčasnosti sa priestor zaváža zeminou a pripravuje sa zatrávnenie a výsadba stromov. Nová oddychová zóna by sa mohla stať miestom aj pre konanie kultúrnych akcií.

Ilustračný obrázok k článku Na mieste toxickej skládky vzniká oddychová zóna. Priestor v Kamennom srdci by mohol byť využívaný na koncerty pod holým nebom
Zdroj: Dnes24.sk

Z kameňolomu Kamenné srdce na území Devínskej Novej Vsi zmizli v priebehu augusta aj posledné zvyšky gudrónov.

Environmentálna záťaž tvorená kyslými gudrónmi bola v kameňolome Srdce vytvorená v roku 1963 počas likvidácie bratislavskej rafinérie Apollo. Gudróny sú ropné produkty (kyselinové živice) vzniknuté kyslou rafináciou ropy.

„Z kameňolomu vyviezli 18 000 m3 gudrónov a kontaminovanej zeminy a 14 000 m3 povrchovej zeminy, spolu vyše 50 tisíc ton škodlivého odpadu. Následná analýza s odberom vzoriek potvrdila, že územie je čisté,“ uvádza sa na stránke Projektu Kamenné srdce.

Po pol storočí sa tak tento priestor opäť stane zdravým a bezpečným miestom pre turistov a obyvateľov Devínskej Novej Vsi, ktorí ho budú môsť využiť na oddych a rekreáciu.

Zrekultivovaním plochy cca 3 980 m2 navyše dôjde k rozšíreniu prirodzenej vegetácie a fauny a začleneniu oblasti do okolitej krajiny.

V posledných troch mesiacoch prebieha v kameňolome Kamenné srdce revitalizácia priestoru

„Jama po odťažených gudrónoch sa zaváža novou, čistou zeminou do pôvodnej výšky osem až desať metrov, s odvodňovacím kanálom po obvode,“ uviedla pre Bratislava24.sk Denisa Vološčuková, hovorkyňa projektu Kamenné srdce

Plocha sa následne zatrávni a pribudnú stromy. Z 26 stromov bude osem javorov, tri hraby, sedem kusov lipy malolistej, po dva javory a duby, tri jasene a jeden orech.

Na jar, po zazelenaní trávy, sa z bývalého kameňolomu stane príjemná rekreačná zóna v blízkosti chránenej krajinnej oblasti.

Rekreačná zóna vznikne z bývalého kameňolomu ale, aj priľahlej lúky. „Lúka bola využívaná na opekačku a pikniky už predtým, teraz ju obyvatelia dostanú tiež v zrevitalizovanom stave,“ povedala Denisa Vološčuková.

Projekt Kamenné srdce v Devínskej Novej Vsi je jedným z deviatich podobných projektov sanácie environmentálnych záťaží na Slovensku, ktoré sa realizovali vďaka prostriedkom z Operačného programu Životné prostredie.

„Na jar budúceho roku by sme radi pripravili slávnostné odovzdanie priestoru verejnosti a to koncertom žiakov našej ZUŠ na Istrijskej ulici,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Milan Jambor, starosta Devínskej Novej Vsi. „V tomto krásnom priestore by mohla symbolicky odznieť skladba Óda na radosť,“ dodal.

Odťažba toxického odpadu prebiehala len v zimných mesiacoch

Špecifikom projektu Kamenné srdce je krátkosť času, za aký samotná odťažba toxických gudrónov prebehla. „Pri realizácii sanácie sme museli brať do úvahy blízkosť obytných domov a ich obyvateľov,“ vyjadrila sa Denisa Vološčuková.

Preto odťažba toxického odpadu prebiehala len počas zimných mesiacov, kedy sú gudróny v tuhom skupenstve a len počas pracovnej doby, keď je väčšina ľudí v práci a v škole.

„Aj vďaka trpezlivosti a pochopeniu ľudí v dotknutej zóne a podpore mestskej časti DNV, sa nám to podarilo bez väčších problémov,“ priblížila Denisa Vološčuková.

Prečítajte si aj: Po vyše 50 rokoch sa z devínskonovo­veského Srdca začali odvážať gudróny

Koniec toxickej skládky v Devínskej Novej Vsi - revitalizácia
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM