Rôzne

Tip na výlet: Vychutnajte si výhľad zo zrúcaniny hradu Pajštún kúsok od Bratislavy

Prvý jesenný deň môžete osláviť aj pri niektorej zo vzácnych pamiatok nášho kraja. Na jesennú prechádzku je pajštúnsky les so zrúcaninou ako stvorený.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Vychutnajte si výhľad zo zrúcaniny hradu Pajštún kúsok od Bratislavy
Zdroj: TASR

Stromy sa pomaly zahaľujú do farieb jesene, zo šatníka vyťahujeme teplejšie kúsky, večery sú chladnejšie, no stále príjemné. Je tu jesenná rovnodennosť (23. september), jeden z dvoch dní za rok, počas ktorých je na všetkých miestach na Zemi deň s rovnakou dĺžkou slnečného svitu, a to 12 hodín. Oslávte tento deň napríklad prechádzkou na zrúcaninu Pajštún.

Čarovný Pajštún

Pajštún je zrúcanina hradu na západnom Slovensku pri obci Borinka. Z Bratislavy sa pod pajštúnsky les dostanete autom za približne 30 – 40 minút v závislosti od premávky v meste. Keď budete prechádzať Stupavou, nezabudnite sa zastaviť na dobrej záhoráckej kapuste. Posledný septembrový deň, 30. septembra, začínajú Dni zelá 2016.

Zaparkovať sa dá pod lesom, odkiaľ môžete pokračovať lesom hodinu až hodinu a pol ku zrúcanine. Na výber máte dlhšiu aj kratšiu trasu, informačné tabule vás už nasmerujú. Odporúčame však zvoliť dlhšiu prechádzku, pri ktorej sa vaši štvornohí kamaráti do sýtosti vybehajú a deti unavia a napokon, pajštúnsky les je krásny.

Čítajte aj: Tip na výlet: Pozrite sa na Alpy z rozhľadne

Začiatky kráľovského hradu

Hrad patril do sústavy pohraničných hradov, ktoré v Malých Karpatoch preberali od 13. storočia funkciu ochrany severozápadných hraníc Uhorska. Začiatky kráľovského hradu siahajú do 2. polovice 13. storočia. Doložený je v roku 1273.

Najstarší majitelia mali spoločné panstvo so Stupavou, kam sa neskôr aj vrátili. Od 14. storočia patril grófom zo Svätého Jura a Pezinka nepretržite až do roku 1526, keď rod vymrel a majetky sa dostali do rúk Serédyovcov a neskôr Salmovcov. V roku 1592 až 1867 patril Pálffyovcom, neskôr Károlyovcom. Hrad vyhorel v polovici 18. storočia, čiastočne ho opravili a naďalej používali. Od roku 1809, keď ho demolovali napoleonské vojská, leží v ruinách.

Čítajte aj: Tip na výlet: Okolie a krásy Hradu Devín vás očaria stále, aj po desiatykrát

Zrúcanina Pajštún
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM