Kultúra

Témou festivalu Mesiac fotografie je i zobrazovanie ľudského tela

Výstava Bodyfiction predstavuje ľudské telo vo všetkých jeho formách. Telo sa stáva mocným prostriedkom schopným reflektovať náš stále komplikovanejší svet.

Ilustračný obrázok k článku Témou festivalu Mesiac fotografie je i zobrazovanie ľudského tela
Zdroj: mesiacfotografie.sk

Fotografia ľudského tela je na tohtoročnom festivale Mesiac fotografie v Bratislave hlavnou témou popri vojnovej fotografii.

Až pod kožu

Za mimoriadnu udalosť možno považovať prvú slovenskú návštevu slávnej francúzskej transmediálnej umelkyne Orlan, ktorá počas uplynulého víkendu prednášala o svojej tvorbe na Vysokej škole výtvarných umení. Okrem toho sa zúčastnila na mnohých vernisážach, na ktorých nápadným čierno-bielym vysokým účesom a svojským oblečením pútala veľkú pozornosť.

Tiež otvorila svoju výstavu akčného umenia Sloboda stiahnutá z kože (Liberty Flayed) vo Francúzskom inštitúte. Na videu možno vidieť jej prácu s vlastným telom ako so sochárskym materiálom. Používa virtuálny 3D model tela s odhalenými svalovými vláknami. Inštaláciu dopĺňajú štyri veľkoplošné portréty zo série Maska z pekinskej opery. Na nich autorka farebne a tvarovo štylizuje vlastnú tvár do tradičného divadelného štýlu zo 14. storočia.

Druhá francúzska výstava s názvom Zidane: Portrét 21. storočia je jeden a polhodinový film o svetoznámom futbalistovi Zinedinovi Zidanovi. Počas ligového zápasu ho 23 kamerami umiestnenými okolo ihriska nakrútili Douglas Gordon a Philippe Parreno. Detailne snímajú jeho pohyb, prácu nôh i mimiku tváre a sústredenie sa na hru.

Telo ako umenie

Inštalácia v Zoya Gallery prezentuje pestré podoby tela od 16 prevažne mladých autorov z rôznych krajín. Je to veľký projekt partnerov Európskeho Mesiaca fotografie a po Bratislave ho uvidia vo Viedni, Budapešti a Luxemburgu. Podľa kurátora výstavy Branislava Štěpánka na Slovensku vo fotografii ľudského tela prevláda klasický, najmä ženský akt. Súčasní európski umelci jasne ukazujú, že telo poskytuje takmer neobmedzené možnosti umeleckého vyjadrenia.

„V digitálnom veku už fotografia tela neslúži ako singulárne znázornenie pre potešenie divákovho oka. Telá sú fotografované, fotografie šírené prostredníctvom sociálnych sietí a reinterpretované v rôznych sociopolitických kontextoch. Z tohto pramení i názov výstavy Bodyfiction, kde ľudské telo vo všetkých jeho formách sa stáva mocným prostriedkom schopným reflektovať náš stále komplikovanejší svet,“ uviedol Štěpánek.

Všetky výstavy trvajú do 30. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM