KAW Rôzne

Krutovláda exotickej husi sa rozšírila aj na Štrkovecké jazero. Jej odchyt je komplikovaný

Húska štíhla sa správa rozpínavo a napáda divé kačice. Ochranári sa preto rozhodli zakročiť a pokúsili sa o odchyt tejto „migrantky“.

Ilustračný obrázok k článku Krutovláda exotickej husi sa rozšírila aj na Štrkovecké jazero. Jej odchyt je komplikovaný
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Exotický vták, ktorý je vzrastom mohutnejší než ostatné druhy našich operencov, sa na Kuchajde objavil v lete. Pre tamojšie kačice a ostatné druhy vtáctva to rozhodne nebola vítaná návšteva.

Krutá panovníčka

Húska štíhla sa od začiatku správa rozpínavo a podľa informácií viacerých návštevníkov oboch vodných plôch, nedovolí prísť kačiciam divým k vode. Ochranári sa preto rozhodli zakročiť a pokúsili sa o odchyt tejto „migrantky“, ktorá si ešte v lete spolu s partnerom založila rodinku s piatimi húsatami.

Pri poslednej kontrole (14.1.2020) však ochranári videli na Kuchajde iba jedného dospelého samca. „Jazero bolo na 98% zamrznuté, takže samec húsky sa zdržoval na brehu a čulo poletoval. Samicu, ktorá krívala na nohu, som nevidel, možno ju už ulovil nejaký predátor,“ informoval Bratislava24.sk Samuel Pačenovský zo Štátnej ochrany prírody SR.

Je možné, že na Štrkovecké jazero sa „prisťahovalo“ práve päť mláďat spomínaného páru.

Pokusy o odchyt stroskotali

Na podnety občanov, ktorí sa sťažovali na agresívne správanie húsok voči kačiciam divým, ale aj kvôli zdravotnému stavu samice sa ochranári viackrát pokúsili samicu (a neskôr aj mláďatá a samca) odchytiť. „Od júla 2019 sme urobili asi päť pokusov o odchyt – ručne, pomocou sieťky, aj pomocou sedatív primiešaných do krmiva,“ približuje odchyt Pačenovský.

Žiaden z pokusov sa však nevydaril. „Predpokladám, že najväčšiu šancu na úspech by mali tie sedatíva, avšak jeden z pokusov o odchyt stroskotal práve na prílišnej angažovanosti miestnych ľudí, ktorí odchytu húsky aktívne bránili,“ pokračuje Pačenovský.

Húska štíhla (Alopochen egyptiacus) je nepôvodný druh vtáka, ktorý je prirodzene rozšírený v Afrike. Do voľnej prírody sa dostal z chovov zo zajatia.

Ochranári sa však nevzdávajú a s pokusmi o odchyt budú pokračovať ďalej. „V druhej polovici januára sa zvolí najvhodnejšia metóda podľa situácie. Predpokladám, že aj súčasný stav, kedy je hladina zamrznutá a húska sa zdržuje len na brehu, by mohol napomáhať odchytu,“ myslí si Samuel Pečenovský.

Ak sa húsku štíhlu nepodarí odchytiť, mohla by sa na jar opäť pokúsili zahniezdiť a počet agresívnych výpadov vtákov by sa opäť zvýšil. „Predpokladám, že podobné prípady sa budú množiť, pretože agresívne teritoriálne správanie húsky štíhlej je známy jav popisovaný v odbornej literatúre,“ dodáva na záver Pečenovský.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM