Rôzne Správy

Starosta Vrakune požiadal o zvýšenie kapacít vlakov medzi Hlavnou stanicou a Kvetoslavovom

Starosta Martin Kuruc uviedol, že linka S70, ktorá je už dva týždne súčasťou integrovanej dopravy, sa ukázala ako výhodná pre miestnych obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Vrakune požiadal o zvýšenie kapacít vlakov medzi Hlavnou stanicou a Kvetoslavovom
6
Galéria
Zdroj: TASR

Prvé dva týždne zapojenia železničného úseku medzi Kvetoslavovom a bratislavskou hlavnou stanicou do integrovanej dopravy ukázali výhodu, ktorú táto novinka predstavuje pre Bratislavčanov, špeciálne pre obyvateľov Podunajských Biskupíc a Vrakune. Uviedol to vrakunský starosta Martin Kuruc, ktorý taktiež potvrdil, že sa usiluje o zvýšenie prepravných kapacít na tomto úseku.

„Ľudia si pochvaľujú, že vďaka novej možnosti to majú do práce či z práce domov za dvadsať minúť a nemusia hodinu tráviť v kolóne. Upozorňujú však na to, že vlaky sú preplnené a súčasné kapacity nestačia,“ bilancoval prvé odozvy starosta Vrakune. O riešenie už požiadal ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd).

„Keďže práve ministerstvo si objednáva výkony spoločnosti RegioJet na trati Komárno-Bratislava, ktorej súčasťou je aj integrovaný úsek, napísal som pánovi ministrovi list so žiadosťou o to, aby bol buď znížený interval spojov v čase špičky z 20 na povedzme 10 minút, alebo boli posilnené súpravy na týchto linkách o ďalšie vozne,“ informoval Kuruc.

Chcú vybudovať aj autobusovú zastávku

Avizoval, že vlaková zastávka vo Vrakuni by sa mohla stať prestupným bodom aj pre ľudí z juhovýchodných prímestských oblastí Bratislavy, ktorí využívajú regionálne autobusy. „Plánujeme do konca júna vybudovať v blízkosti vlakovej zastávky i zastávku pre Slovak Lines, aby sa napríklad ľudia z Malinova či Mosta pri Bratislave, kde vlak nestojí, mohli autobusom presunúť do Vrakune, kde by prešli 20 metrov na vlak a dostali sa pohodlne a rýchlo do mesta,“ uviedol Kuruc. Krok vítajú aj v spomenutých obciach.

Starosta Vrakune verí, že znížiť počet áut, dennodenne tranzitujúcich cez mestskú časť, pomôže aj odstavná plocha pri vlakovej zastávke. „Verím, že ľudia si zvyknú nechať auto tam, ďalej cestovať vlakom a tým sa aj zníži počet áut v uliciach Vrakune,“ povedal.

RegioJet v integrovanej doprave

V nedeľu 1. apríla sa stali súčasťou integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji oficiálne aj vlaky spoločnosti RegioJet, konkrétne linka S70, spájajúca centrum hlavného mesta a juhovýchodné zázemie metropoly až po obec Kvetoslavov. RegioJet v rámci IDS BK obsluhuje zastávky Bratislava-Hlavná stanica, Bratislava-Nové Mesto, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rovinka, Nové Košariská, Miloslavov, Kvetoslavov-zastávka a Kvetoslavov.

V budúcnosti by na tejto trase mali pribudnúť dve nové zastávky – Martinský cintorín a Ružinov. Linka S70 premáva v dopravnej špičke trikrát za hodinu, mimo špičky raz za hodinu.

RegioJet vstupuje do integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji
6
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM