Rôzne Správy

Starej známej predajni s novinami hrozí likvidácia: Zachrániť ju môže aj váš podpis

Ak patríte k Bratislavčanom, ktorí svoj čas radi trávia v centre mesta, určite ste už neraz nakúpili v predajni novín na Sedlárskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Starej známej predajni s novinami hrozí likvidácia: Zachrániť ju môže aj váš podpis
Zdroj: Ján Gordulič FB

Predajni Interpress, ktorá má už 20 rokov svoje miesto na začiatku Sedlárskej ulice, hrozí zánik. Ak by sa tak stalo, je možné, že si v centre mesta zahraničnú tlač či ďalší doplnkový tovar tak ľahko nekúpime.

Jediná „tlač“ v pešej zóne

Predajňa v centre Bratislavy je už dlhé roky známa domácim aj turistom. Predajňa so sympatickým vedúcim, ktorým je bývalý člen kapely Zóna A Miko, ponúka periodiká od všetkých významných svetových vydavateľov.

Bratislavčania si sem často zabehnú kúpiť noviny či cigarety a ako píše sám nájomca v žiadosti o predĺženie zmluvy o nájme, „pozitívne hlasy prichádzali najmä na dostupnosť a aktuálnosť zahraničnej dennej tlače aj počas predsedníctva Slovenskej republiky v rade EÚ“.

Predĺženie zmluvy za predošlých podmienok nájomca žiada najmä kvôli plánovaným investíciám do prenajatých priestorov, čím chce služby ešte viac skvalitniť, predajňu zmodernizovať, pre zákazníkov zatraktívniť. Tým sa chce podieľať na pozitívnom obraze centra Bratislavy.

Predajňa tlače má však nájomnú zmluvu s mestom iba do augusta 2018 a poslanci hlavného mesta nechcú nájom po 20 rokoch predĺžiť. Predajne sa zastal aj známy glosátor, humorista a scenárista Jano Gordulič, podľa ktorého „stánoček patrí ku koloritu starého mesta a mal by tam zostať.“

Petícia za zachovanie predajne

Každý, kto sa na Sedlárskej ulici číslo 2 v týchto dňoch zastaví, môže podpísať petíciu za predĺženie nájmu predajne. „Dúfam, že sa aj poslanci Bratislava – hlavné mesto SR uvedomia a zmluvu predĺžia,“ píše Gordulič na sociálnej sieti.

Petíciu za zachovanie predajne podpísal aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. „Patrí desiatky rokov ku koloritu historického jadra Starého Mesta a som presvedčený, že by ňou mala zostať aj naďalej. Vyzývam mestských poslancov, najmä tých zvolených za Staré Mesto, aby podporili predĺženie nájmu pre predajňu zahraničnej tlače. Je to neoceniteľná služba pre Bratislavčanov a návštevníkov mesta, bolo by hriechom, keby sme o ňu prišli,“ upozorňuje Števčík na sociálnej sieti.

Petíciu v elektronickej podobe nájdete TU.

Vyššia berie

Všetky priestory mesta sa prenajímajú na základe verejnej súťaže, kde jedinou podmienkou je najvyššia cena a tak je to aj v prípade tohto priestoru.

„Ak však poslanci dostanú informáciu (napríklad petíciou), že občania mesta vyjadrili predajni podporu a chcú, aby bol zachovaný účel na ktorý bol priestor prenajímaný, môžno nájomcu určiť priamo. Druhým spôsobom ako to môže urobiť je pridať do súťaže druhú podmienku – že bude zachovaný účel prenájmu – predaj zahraničnej tlače a tabaku – a zúčastniť sa jej bude možné len záujemcom, čo tento účel zachovajú,“ vysvetlil poslanec Mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy Martin Chren. Príprava súťaže je v kompetencii finančnej komisie zloženej z poslancov mesta.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM