Alexandra Húsková Samospráva

Na Františkánskom námestí objavili prvé nálezy

Archeologický výskum, ktorý sa koná od začiatku marca priniesol prvé objavy. Necelý meter pod zemou sa predpokladajú ešte ďalšie nálezy. Výskum pravdepodobne potrvá do konca mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku Na Františkánskom námestí objavili prvé nálezy
Zdroj: Dnes24.sk

Počas archeologického výskumu na Františkánskom námestí, ktorý sa začal začiatkom marca, bola zatiaľ nájdená stará baroková kanalizácia a drobné mince z 20. storočia. Aktuálne sa výskumníci dostávajú do hĺbky 90cm pod úrovňou zeme a predpokladajú sa ďalšie drobné nálezy. Výskum na Františkánskom nám. bude pravdepodobne trvať do konca marca 2016.

„Predpokladáme možno ďalšie nálezy z barokovo-renesančného obdobia. To všetko ukážu nasledujúce dni pokračujúceho výskumu,“ povedal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel.

Prečítajte si aj: HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Výsadba nových stromov nebude problém

Výskum by mal pokračovať do konca mesiaca, bude to však závisieť aj od ďalších nálezov nehnuteľnej povahy. „Vzhľadom na to, že historické kanalizácie sa našli až v cieľovej hĺbke 90 cm, nemali by predstavovať ani problém pri výsadbe nových stromov,“ doplnil Štassel.

Archeologický výskum takisto preukázal jednu z príčin zlého zdravotného stavu stromov na Františkánskom námestí. Ten spôsobilo zabetónovanie koreňov stromov počas dláždenia námestia v roku 2005.

„Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali,“ povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

Archeologický výskum, ktorý sa realizuje na Františkánskom námestí, je súčasťou projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“. Po ukončený výskumu na Františkánskom námestí sa začne archeologický výskum aj na Hlavnom námestí.

Cieľom celého projektu je obnova starých stromov v zlom zdravotnom stave na Františkánskom námestí a výsadba nových stromov na Hlavnom námestí. Na Františkánskom námestí nahradí poškodené brestovce 10 hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí budú vysadené 4 lipy malolisté.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM