Rôzne

Stará tržnica chce ísť príkladom. Monitoruje hluk na podujatiach

Stará tržnica v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto plánuje ďalšie opatrenia na obmedzenie hluku v okolí budovy. Do praxe zavádza nové postupy, ktoré zaručujú neprekračovanie hlukových limitov a snaží sa tak ísť príkladom aj pre ostatné prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Stará tržnica chce ísť príkladom. Monitoruje hluk na podujatiach
Zdroj: Dnes24.sk

Stará tržnica zavádza nové postupy v oblasti manažmentu hlukového zaťaženia vo svojom okolí. Novinkou je stály merač hluku, ktorý zaručí dodržiavanie predpísaných limitov na hluk za každých okolností.

V mesiacoch máj a jún 2016 sa v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto uskutočnili dve merania hluku, jedno zamerané na celkovú hladinu hluku, ktorú určujú decibely, druhé na analýzu frekvenčného spektra s cieľom identifikovať problematické frekvencie, ktoré cez steny budovy prenikajú najviac. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Nora Remiarová.

Čítajte tiež: Z histórie Starej tržnice: Tradícia trhov v Bratislave ožila, do Starej tržnice sa vrátila kultúra a najmä ľudia

„Každá budova reaguje na istú vlnovú dĺžku, najmä v spodných basových frekvenciách, ktorá sa dá meraním identifikovať. Vďaka meraniu vieme ihneď zareagovať elimináciou týchto vlnových dĺžok pomerne jednoduchým technickým zariadením,ô vysvetlil technický riaditeľ Starej tržnice Pavol Murín.

V spolupráci s odborníkmi podľa jeho slov inštalujú do interiéru tržnice zariadenie, ktoré meria problematickú zložku hluku v reálnom čase a automaticky, bez zásahu človeka, ju limituje. „Týmto spôsobom zaručíme dodržiavanie predpísaných limitov pri podujatiach za každých okolností, rezidenti v okolí tržnice by mali rozdiel pocítiť viacmenej okamžite,“ priblížil Murín.

Príklad pre iných

Vo svete sa takéto postupy používajú bežne, mestá majú vypracované vlastné hlukové mapy. Stará tržnica sa tak snaží ísť príkladom, ako je možné obdobné prípady riešiť aj na Slovensku.

„Mestská časť Staré Mesto odporúča konštruktívne riešenia podobných situácií. Nechceme len obmedzovať, sme radi, ak sa nájdu prevádzky, ktoré sú ochotné a schopné iniciatívne reagovať a hľadať riešenia, ktoré vedú k spokojnosti všetkých zapojených strán. Riešenia, aké uplatňuje Stará tržnica preto odporúčame aj ďalším prevádzkam v centre mesta,“ vyjadril sa starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík:

Stará tržnica od septembra 2013 funguje ako mestské centrum, ktoré okrem pravidelných potravinových trhov ponúka verejnosti aj rôzne koncertné, či iné spoločenské a kultúrne podujatia.

Čítajte tiež: Roky opustená Stará tržnica sa stala atraktívnym miestom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM