Nina Táborská Rôzne

Špeciálna príležitosť, kedy si každý môže otvoriť reštauráciu na jeden deň. Aj v Bratislave

Všetci gurmáni pozor! Tretia májová sobota bude v Bratislave patriť výbornému jedlu. Grilované chuťovky z fúrika, tradičné rómske placky, najslávnejšie thajské jedlo, vegánske pochúťky a veľa iného vás čaká v rámci podujatia Restaurant Day. Pozrite sa kde, kedy a najmä na čo sa môžete tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna príležitosť, kedy si každý môže otvoriť reštauráciu na jeden deň. Aj v Bratislave
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nápad vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa Restaurant Day koná v 30 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií napríklad vo Varšave, Kyjeve, Budapešti, Viedni, či v Prahe.

Po druhýkrát sa aj vďaka darcovskému portálu DobráKrajina.sk a Nadácii Pontis do tohto medzinárodného podujatia zapojí aj 9 neziskových organizácií z Bratislavy, ktoré hľadajú podporu na spomínanom portáli. Takto, okrem pohostenia, otvoria tiež dvere do svojich centier a ukážu vám, v čom spočíva ich každodenná práca.

Rovnako sa pripojí aj aj Krasňanský zelovoc.

Restaurant Day je nielen o jedle, ale i o ľuďoch

Okrem jedla sú na programe aj diskusie, rozhovory, prehliadky a veľa iného. Napríklad v dennom centre Domec, ktoré sa venuje ľuďom bez domova, chystajú thajské špeciality s pravou talianskou kávou, výstavou fotografií a s diskusiami. Pravé rómske placky marikle sa chystajú podávať na dvore Člověka v tísni. V TUTO v Starej tržnici sa predstavia kamaráti s mentálnym postihnutím z OZ Bol raz jeden človek.

„Pre nás je to premiéra a zároveň výborná príležitosť v tom, že na miesto, na ktoré bežne ľudia nechodia, teraz môžu prísť a na vlastné oči vidieť našu prácu. Takto sa môžeme stretnúť pri dobrom jedle so všetkými, ktorí nám fandia. Podávať budeme thajské street food jedlo Pad Thai pripravené podľa receptu z najlepšieho bistra Thip Samai v Bangkoku a ešte thajskú polievku Tom Yum. Budeme tiež premietať fotografie a videá,“ povedal pre Bratislava24.sk Sergej Kára, predseda OZ Vagus, ktoré denné centrum Domec spravuje.

Ako doplnil, každý bude môcť so sociálnymi pracovníčkami absolvovať prehliadku Domca. „Takto sa budú ľudia môcť dozvedieť nielen viac o tomto priestore, ale aj o dôvodoch, prečo robíme to, čo robíme a aký to má vlastne zmysel,“ dodal Kára.

Ako nás informovala Sandra Štasselová, programová koordinátorka Dobrej krajiny, prvotným cieľom celého Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku „Zaplať, koľko chceš“. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu.

Cieľom Restaurant Day je, aby sa dostal do zaujímavých lokalít a ponúkol netradičné a originálne recepty ľuďom, ktorí sa radi spoznávajú a cítia dobre v komunite.

Môžu sa cez neho realizovať vášniví kuchári, pekári i gurmáni. Možností je veľa – od tradičných lokálnych jedál, na ktoré často zabúdame cez stálice našej kuchyne vybrúsené do dokonalosti až po excentrické ochutnávky netradičných jedál z originálnych prísad.

Okrem Bratislavy sa na Slovensku zapojí aj Trnava a Vinodol (okres Nitra).

Kto sa zapojí

Táčky Q (Divadlo Stopy snov)

Záhrada OZ Prima, Banšelova 4, Bratislava 14.00 – 17.00 h

V divadle Stopy snov hrajú klienti Domova sociálnych služieb Prima. Vďaka ľuďom, ktorí hercov podporujú, je divadlo už 6 rokov súčasťou divadelnej kultúry v Bratislave.

Menu: Grilované chuťovky priamo z fúrika, limitovaná edícia špecialít šéfkuchára Jara Žideka, neodmysliteľné palacinky s kávou a k tomu divadlo a prehliadka divadelných kostýmov.

Spoločne Chale/ Jeme spoločne (Člověk v tísni, o.z.)

Svoradova 5 (dvor), Bratislava – Staré mesto 13.00 – 17.00 h

Organizácia sa snaží o zlepšenie života ľudí, ktorí žijú v chudobných podmienkach na Slovensku. Napriek nepriaznivej situácii, sa vedia baviť, navariť chutné jedlá a zahrať do rytmu. Príďte sa presvedčiť.

Menu: Tradičné rómske jedlo marikle (originálne placky) s chutnou omáčkou v sprievode rómskej hudby.

ARTbistro (Mládež ulice, o.z.)

Kníhkupectvo Kolomana Bagalu, Laurinská 19, Bratislava 14.00 – 17.30 h

Občianske združenie Mládež ulice sa venuje terénnej sociálnej práci a deťom, mládeži ako aj rodinám z bežného (sídlisková mládež, mestské komunity) i sociálne znevýhodneného prostredia.

Menu: Čakajú vás koláče a pomazánky pomenované podľa umeleckých diel, súčasťou bude aj arteterapia, ktorá sa prejaví v spoločne tvorenom obraze na veľkej stene pred kníhkupectvom, chystá sa aj hudobné prekvapenie a budú sa čítať tie najkrajšie detské rozprávky.

Hento Toto in da TUTO (Bol raz jeden človek, o.z.)

Kaviareň TUTO, Stará Tržnica, Námestie SNP, Bratislava 12:00 – 20:00 h

OZ Bol raz jeden človek sa v rámci denného centra venuje dospelým kamarátom s mentálnym postihnutím. Spoločne realizujú rôzne veselé pracovno- terapeutické aktivity. Výsledky svojej práce ponúkajú pod kreatívnou značkou Hento Toto.

Menu: V rámci podujatia Restaurant day vám kamaráti s mentálnym postihnutím ponúknu okrem veselej nálady a dobrej hudby všakovaké vlastné home made a s láskou pripravené slané i sladké koláče a to v priestoroch kaviarne TUTO, do ktorej chodia pravidelne každý týždeň trénovať svoje čašnícke zručnosti.

Reštaurácia pod platanom (Vagus, o.z.)

Priestory denného centra DOMEC, Mýtna 33, Bratislava 10.00 – 17.00 h

OZ Vagus pracuje v Bratislave s ľuďmi bez domova. Príďte si si pozrieť priestory, v ktorých pracovníci Domca každý deň riešia rôzne ľudské osudy.

Menu: Výborné thajské jedlo a k tomu talianska káva spojené s premietaním fotografií a s diskusiami na tému bezdomovectva.

Dúhová záhrada (Domov sociálnych služieb Integra)

Tylova 21, Bratislava – Nové Mesto 14.00 – 17.00 h

Domov sociálnych služieb sa venuje klientom s kombinovaným telesným i mentálnym postihnutím. Záhrada domova, ktorá je situovaná v priestoroch Mierovej kolónie, sa zmení na reštauráciu, kde si so svojimi rodinami a priateľmi môžete vychutnať dobré jedlo, dezert a osviežiť sa limonádou či relaxovať pri káve.

Prvá liga, Liga proti rakovine

Centrum pomoci Ligy proti rakovine, Brestová 6, Bratislava (zastávka Bajkalská) 12.00 – 15.00 h

Liga proti rakovine každoročne organizuje pre pacientov bezplatné relaxačné pobyty a podporuje rodiny s onkologickým pacientom v hmotnej núdzi. Koordinuje 21 psychológov a psychoterapeutov po celom Slovensku, ktorých služby sú pre pacientov a ich rodiny bezplatné. Prevádzkuje dve Náhradné domovy pre rodičov detských onkologických pacientov, ktorí sú hospitalizovaní na onkológii v Bratislave a v Košiciach. V troch centrách pomoci na Slovensku v Bratislave, Košiciach a v Martine denne poskytuje pre onkologických pacientov rôzne pohybové, kreatívne či jazykové kurzy. Liga podporuje aj nemocnice, či zdravotnícke zariadenia.

Menu: Banánové placky s medom, tofu guľky, syrovo-šunkové koláče, „ligácky“ guláš a ďalšie špeciality nachystá kuchár Jozef a popri dobrom jedle sa bude veľa tvoriť alebo môžete skúsiť rýchlokurz nordic walkingu.

Klub detskej nádeje

Quo Vadis, Veterná 1629/1, Bratislava 14.00 – 18.00 h

Klub detskej nádeje pomáha deťom, ktoré sú dlhodobo hospitalizované na oddeleniach Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Kramáre v Bratislave. Jeho pomoc spočíva najmä v návštevách oddelení, počas ktorých sa snažia deťom a mladým skrátiť a spríjemniť čas strávený mimo domova. Klub chystá počas Restaurant Day malú kaviareň v priestoroch OZ Quo Vadis.

Hravá kaviareň u divokých bylín (Integrované pohybové divadlo Len Tak Tak)

Divadlo Len Tak Tak, Pisztoryho palác, Štefánikova 25, Bratislava 11.00 – 18.00 h

Len Tak Tak je integrované pohybové divadlo, v ktorom spoločne tancujú a tvoria ľudia s fyzickým postihnutím a bez neho. Jeho cieľom je, aby bolo divadlo prístup pre všetkých bez ohľadu na fyzické či iné limity. Organizuje aj tančiarne pre hanblivých, jam sessions, tanečno – pohybové dielne a workskhopy tanca.

Menu: Bylinkové limonády, káva, sladké i slané koláče – pripravte niečo dobré doma a prineste to do divadla – okrem jedenia sa budú hrať aj spoločenské hry.

Hody do (ne)pohody (Autistické centrum Andreas n.o.)

Partizánska lúka, Bratislava 14.00 – 18.00 h

Autistické centrum Andreas predstavuje komplexný prístup k riešeniu problematiky porúch autistického spektra s dôrazom na rodinu s autistickým členom. Hlavným poslaním centra je poskytnúť takú mieru podpory a pomoci, ktorá ľuďom s autizmom umožní maximálne možný individuálny rozvoj v kontexte reálnych podmienok života.

Menu: Kotlíkový guláš, makovníky a orechovníky Kamily Magálovej, a iné lepkové i bezlepkové dobroty; navyše si budete môcť vyrobiť vlastný odznak.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM