Správy

Slovenská akadémia vied potrebuje nových vedcov. Chce ich nájsť aj v zahraničí

Slovenská akadémia vied (SAV) bude pre svoje nové centrum excelentnosti potrebovať nových vedcov. Tých chce hľadať aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská akadémia vied potrebuje nových vedcov. Chce ich nájsť aj v zahraničí
Zdroj: TASR

Nové centrum excelentnosti pre využitie pokročilých materiálov bude potrebovať nových vedcov. Tých nebude podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka hľadať len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Prilákať by ich mali aj lukratívnejšie platové podmienky.

Lukratívnejšie pozície

„Určite budeme potrebovať ďalších vedcov. Máme predstavu, že by sme otvorili toto pracovisko a obsadzovali tie najvyššie posty štandardným medzinárodným konkurzom. Nerobili by sme to iba na domácej pôde z prísne domácich zdrojov, ale chceme to otvoriť,“ uviedol Šajgalík.

Podľa jeho slov sa SAV často vyčíta, že je veľmi málo internacionali­zovaná a je sústredená iba na domáce pracovné kapacity. „My si to uvedomujeme, len je veľmi náročné internacionali­zovať, keď vedecký pracovník má 850 eur. Tu by sme vytvorili pozície, ktoré by boli predsa len troška lukratívnejšie,“ dodal Šajgalík.

Význam projektu

Projekt CEMEA – vybudovanie spoločného centra excelentnosti pre využitie pokročilých materiálov – prešiel hodnotiacim sitom v schéme Teaming, ktorú zastrešuje Európska komisia. Z viac ako 150 európskych projektov ho vybrali experti do prvej 13-tky. SAV na vybudovanie tohto centra získala 30 miliónov eur. Na Slovensku tak bude pokračovať výskum v oblasti pokročilých materiálov, ktoré sa neskôr využijú v biomedicíne, biotechnológiách či udržateľnej energetike.

SAV bude na tomto projekte úzko spolupracovať aj s priemyslom, čo by malo podľa predsedu SAV naštartovať novú éru na Slovensku. „Často sa totiž dostávame do pozície, že máme vyspelý priemysel, a ten iba zamestnáva šikovných ľudí. Chceli by sme sa posunúť o jeden vážny krok ďalej, aby sa poznatky, ktoré vznikajú na Slovensku, dali pretaviť do zmysluplných pridaných hodnôt v priemysle,“ dodal Šajgalík.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM