Správy Samospráva

Petržalská škola dostala dar od SAV. Žiaci sa môžu tešiť na nový mikroskop

Základná škola Turnianska v bratislavskej Petržalke dostala mikroskop, laboratórne sklá, rôzne chemikálie či vzdelávacie filmy o ochrane prírody.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská škola dostala dar od SAV. Žiaci sa môžu tešiť na nový mikroskop
Zdroj: TASR

Predmety darovala petržalskej škole Slovenská akadémia vied (SAV). Ide o materiály, ktoré už jednotlivé ústavy SAV nepotrebujú, na druhej strane sa ale môžu stať učebnou pomôckou, najmä na hodinách fyziky, chémie či biológie.

Poslúžia žiakom

„Je to taká zmysluplná recyklácia. Pretože prístroje, ktoré už pre mnohé špičkové vedecké aplikácie sú zastarané, sú určite vhodné pre žiakov,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Do zbierky darovaných predmetov, ktoré už ústavy nevedeli využiť na svoj výskum, patrí napr. konfokálny mikroskop, ktorý je dôležitý pre pozorovanie povrchov rôznych látok či mnohých chemických reakcií, laboratórne sklá môžu žiaci využiť na rôzne vedecké pokusy.

Petržalská super škola

Riaditeľka školy Zlata Halahijová vníma tento predvianočný dar ako veľký vklad, keďže škola v súčasnosti pracuje na pláne budúcej multifunkčnej učebne, zameranej predovšetkým na prírodné vedy. Mnohí žiaci chodia v rámci projektu Petržalská super škola na rôzne podujatia a stretávajú sa s vedcami, čo vnímajú úplne inak ako bežnú vyučovaciu hodinu.

Výber školy súvisí so spomínaným projektom Petržalská super škola, na ktorej spolupracuje miestna samospráva so SAV už piaty rok. Projekt prebieha na všetkých jedenástich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti a je otvorený všetkým žiakom z vyšších ročníkov, teda aj tým, ktorí nejavia zatiaľ záujem o konkrétnu vednú disciplínu.

Jedným z kritérií na výber školy pre darovanie predmetov a pomôcok z ústavov SAV bolo najväčšie zlepšenie žiakov vo fyzike. To dosiahli práve študenti ZŠ Turnianska, ktorí zároveň dosahovali najvýraznejšie zlepšenie aj v predmetoch chémia, biológia a matematika.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM