Rôzne

Sezóna sliviek je tu! Máme pre vás niekoľko dôvodov, prečo ich neprestať jesť

Neverili by ste, koľko sily sa ukrýva len v jedinej malej slivke. Ak vám záleží na zdraví, určite ich zaraďte do svojho jedálnička.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna sliviek je tu! Máme pre vás niekoľko dôvodov, prečo ich neprestať jesť
7
Galéria
Zdroj: TASR

Koruny sliviek sa v týchto dňoch pýšia tmavomodrými sladkými plodmi. Záhradkári už začali pobehovať s košíkmi, ktoré sa rýchlo plnia a z kuchýň sa šíri sladkastá vôňa koláčikov.

Zdravý zázrak

Najčastejšie slivky zvárame, uvaríme si z nich lekvár, upečieme koláč či vyrobíme slivovicu. Slivka je však nielen sladučkou odmenou, je aj liečivým zázrakom. Chutné a zrelé plody sliviek napomáhajú tráveniu a sú výborným pomocníkom v boji proti zápche.

Podieľajú na znižovaní krvného tlaku, redukujú riziko infarktu a, čo je úžasné, pomáhajú bojovať proti rakovine. Výťažky z broskýň a sliviek zabíjajú pri laboratórnych pokusoch aj najagresívnejšie bunky rakoviny prsníka. Normálnym bunkám neškodia. V časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry to oznámili David Byrne a Luis Cisneros-Zevallos z Texaskej A&M univerzity v College Station (USA) s kolegami. Aktívnymi látkami sú dve fenolové zlúčeniny. Fenoly sa bežne vyskytujú v ovocí, sú mierne kyslé a súvisia aj s arómou, chuťou či farbou.

Vedecké štúdie tiež preukázali, že pravidelná konzumácia sliviek spomaľuje rozvoj diagnostikovanej Alzheimerovej choroby. Slivky tiež obsahujú málo cukru a kalórií, sú bohaté na antioxidanty, vitamín D a vápnik.

Inšpirujte sa receptom na slivkový koláč s posýpkou ako od babičky:

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM