Rôzne

Šťavnaté a zdravé broskyne patria k letu! Kde vám ich predajú priamo zo sadu?

Čerstvé broskyne si môžete kúpiť na trhovisku, v obchode, ale najvýhodnejšie priamo zo sadu.

Ilustračný obrázok k článku Šťavnaté a zdravé broskyne patria k letu! Kde vám ich predajú priamo zo sadu?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Broskyne patria k najchutnejšiemu a najzdravšiemu letnému ovociu. V horúcich dňoch osviežia a dokonca vám pomôžu aj schudnúť. Na Slovensko ich priniesli starí Rimania a vo veľkom sa na našom území pestujú už od 16. storočia.

Chutné a zdravé

Broskyne sú plné šťavy, vitamínov i minerálov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Obsahujú aminokyseliny, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Ich sladké plody chránia aj oči, pretože obsahujú veľa betakaroténu. Rovnako posilňujú imunitu, chránia pred rizikovými voľnými radikálmi, spevňujú väzivá, cievne steny, posilňujú srdce a krvný obeh.

Broskyne tiež majú protistresové účinky, potláčajú strach, podráždenosť, úzkosť. Ak držíte ľahkú letnú diétu, broskyne vám určite padnú vhod. Obsahujú v priemere len 68 kalórií, 85 percent vody a približne 15 percent ovocných cukrov.

Broskyne z Vajnôr

Čerstvé broskyne si môžete kúpiť na trhovisku, v obchode, ale najvýhodnejšie priamo zo sadu. V Bratislave ponúka takúto možnosť napríklad Poľnohospodárske družstvo Vajnory, ktoré nájdete na Hospodárskej ulici č. 9. Za kilogram broskýň zaplatíte podľa kvality a veľkosti 0,80 až 1,30 eur. Predaj potrvá až do konca augusta, k dispozícii sú odrody Redhaven, Flamingo, Fayerhaven a Greshaven.

Samozber broskýň

Ak sa vyberiete na výlet trocha ďalej od Bratislavy, určite sa zastavte v Čachticiach. Samozber broskýň je tam v plnom prúde. Za kilogram zaplatíte 0,70 eur. Samozber je otvorený od pondelka do piatka od 7:00 do 17:00 hod. a v sobotu od 7:00 do 12:00 hod. Poľnohospodárske družstvo Čachtice sídli na Družstevnej ulici číslo 682.

Samozber ponúka aj Plantex vo Veselom pri Piešťanoch, odkiaľ si aktuálne môžete odniesť odrodu Redhaven po 0,79 eur za kilogram. Broskyne sú vhodné na zaváranie aj na priamy konzum. Sady sú otvorené počas pracovných dní od 7:30 do 17:00 hod., v sobotu do 12:00 hod.

Samozber broskýň
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM