Rôzne Správy

Začína sa sezóna čučoriedok. Viete, kde pri Bratislave nájdete farmu so zdravými fialovými bobuľami?

Berry Farm na rozlohe jedného hektára pestuje čučoriedku kanadskú viacerých odrôd, od skorých až po neskoré.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa sezóna čučoriedok. Viete, kde pri Bratislave nájdete farmu so zdravými fialovými bobuľami?
5
Galéria
Zdroj: Berry Farm

Tušili ste, že za čučoriedkami sa nemusíme šplhať po kopcoch a máme ich hneď po ruke aj tu u nás, v Bratislave? Samozrejme, nemyslíme trh na Miletičke s pomerne vysokými cenami, ale skvelú čučoriedkovú farmu, ktorá za rok vyprodukuje tisícky kilogramov zdravého ovocia.

Farma bez samozberu

Čučoriedkovú farmu nájdete pomerne jednoducho, stačí, ak sa vyberiete do lokality Devínske jazero za Devínskou Novou Vsou. Pracovníci Berry Farmy (Čučoriedkovej farmy) tento týždeň naoberali prvú úrodu a zverejnili už aj aj otváracie hodiny pre nadchádzajúce dni.

Za 1 kg odrody čučoriedky kanadskej zaplatíte 8 eur, menšie 200 g balenie majú po 2 eurá. Ak by ste chceli odísť domov s viac ako 3 kg čučoriedok, ohláste svoj záujem vopred a majitelia farmy pre vás požadované množstvo vopred pripravia. Na Berry Farme so samozberom nerátajte, pretože kríky sú ešte mladé a krehké. Kupujú sa už vopred naoberané plody, ktoré pre vás pripravia pracovníci farmy.

Na Berry Farme na celkovej rozlohe 1 ha pestujú čučoriedku kanadskú viacerých odrôd, od skorých až po neskoré.

Zdravé a chutné

„Dôvodov prečo sme sa rozhodli pre tento druh ovocia bolo viac. V prvom rade plody čučoriedok patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Obsahujú železo, fosfor, horčík, vápnik a majú veľa pozitývnych účinkov na náš organizmus,“ objasňujú motiváciu založiť farmu majitelia Berry Farm na svojej webovej stránke.

„Na začiatku sme si dali vypracovať rozbor pôdy, keďže tá je pre čučoriedky veľmi dôležitá a následne projekt na Výsadbu produkčnej plantáže. Celú realizáciu sme začali na jar 2017 nákupom sadeníc, pôdy, kontajnerov, štiepky a mykoríznych húb. Substrát sme si dali namiešať s optimálnym zložením pre pestovanie čučoriedok. Pri výsadbe do kontajnerov sme ku každej našej rastlinke aplikovali mykorízne huby pre kyslomilné rastliny,“ vysvetľujú farmári z Devínskeho jazera. Aké plody ich snaha priniesla, posúdite sami pri ochutnávke chutných čučoriedok.

Čučoriedky
5
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM