KAW Rôzne

RETRO FOTO: Jesenné ulice Bratislavy boli aj pred 40 rokmi plné vône gaštanov

Šuštiace lístie pod nohami, šarkany nad hlavami, burčiak a vôňa pečených gaštanov - taká je Bratislava v týchto dňoch a taká bola aj pred rokmi. Pozrite si zaujímavé archívne zábery.

Ilustračný obrázok k článku RETRO FOTO: Jesenné ulice Bratislavy boli aj pred 40 rokmi plné vône gaštanov
15
Galéria
Zdroj: TASR

Voňavú a farebnú atmosféru jesene preciťujú Bratislavčania v dnešných dňoch podobne ako kedysi. Hlavné mesto rovnako ako pred rokmi ponúka pestrú paletu hodov a vinobraní a rovnako ako pred rokmi si môžete kúpiť v centre rozvoniavajúce pečené gaštany.

Gaštany a burčiak

Dnešní Bratislavčania, podobne ako ich otcovia a dedovia, si po práci radi zájdu na pohár dobrého burčiaku, pochutnajú si na pečenej kačici a sladkom skalickom trdelníku.

Na archívnych snímkach môžete vidieť lístím zapadnuté loďky na Železnej studničke aj opustenú terasu, na ktorej už utíchli tóny letnej večernej zábavy. Spoločenský život sa, ako vždy na jeseň, presunul do viech a krčmičiek, ktorých bolo v hlavnom meste vždy neúrekom a kde sa žilo veselo a družne. Vinárne sa dali nájsť v Bratislave na každom kroku. Boli obľúbeným miestom stretnutí úradníkov, spisovateľov aj obchodníkov. Ich svojrázna atmosféra je dnes už iba spomienkou.

Vo vinárňach v Starom Meste sa stretávalo najviac stálych hostí. Obľúbení boli Veľkí františkáni na Františkánskom námestí, Malí františkáni na Laurinskej ulici, Šenkvická viecha na Panenskej, Stelzer na Veternej, Lerchner na Suchom mýte, U Albrechta, Modranská vináreň na Vysokej. Milovníci bieleho a červeného moku vyhľadávali aj Alžbetku na Miczkiewiczovej, Hasičský dom na Radlinského, Peknú bránu na Vysokej či Prepoštskú kúria a Slovenská pivnicu na Dunajskej.

Archívne fotografie: Jeseň v Bratislave
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM