Nina Táborská Správy

Rekordný štvrťrok v predaji bytov v Bratislave: Staré Mesto padá na koniec rebríčka

V Bratislave sa počas prvých troch mesiacov tohto roka predalo 814 novostavieb bytov, čo značí jeden z rekordných štvrťrokov vôbec. Informovala o tom dnes poradenská spoločnosť The Advisors, podľa ktorej za to môžu najmä nízke úroky na hypotékach.

Ilustračný obrázok k článku Rekordný štvrťrok v predaji bytov v Bratislave: Staré Mesto padá na koniec rebríčka
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Rekordérom je vďaka projektu Miletičova 60 druhý obvod (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice) s 208 predanými bytmi. Nezaostávali ani ďalšie štvrte, hoci Staré Mesto padá na koniec rebríčka z dôvodu míňania voľných bytov v projekte Panorama City.

„Hoci ponuku bývania v prvom bratislavskom obvode priniesol Blumental, cenami je výrazne vyššie než Panorama City. A to znamená veľký voľný priestor pre hráča, ktorý je schopný v Starom Meste ponúknuť stredný cenový i kvalitatívny štandard. Prvý kvartál roka 2015 ukazuje rýchle predaje nových bytov prakticky v akomkoľvek štádiu výstavby a silný záujem aj o úplné novinky bez stavebných povolení,“ uviedol partner spoločnosti Pavel Bartošík.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Megalomanské stavby pomaly rastú

Za silným záujmom vidí naďalej aj rekordne nízke úroky na hypotékach, ktoré už pravdepodobne výrazne nižšie nebudú. Banky navyše dostali nové povinnosti a obmedzenia pri ich poskytovaní, čo môže podľa neho viesť k miernemu zníženiu dostupnosti hypoték.

Ako dodal, makroekonomická situácia v Európskej únii, tlačenie peňazí centrálnou bankou a kríza okolo eura motivujú k nákupu aj väčších či menších investorov hľadajúcich bezpečný prístav pre svoje úspory. „Ťažko to presne vyčísliť, ale cítime nárast záujmu investorov,“ povedal Bartošík.

Upozornil však, že napriek pozitívnym číslam predajov a medzikvartálne zvýšenej cene voľných i reálne predaných bytov sa treba správať opatrne a sústrediť sa na všetky dôležité parametre novostavby, ako sú najmä dispozície a efektívne využitie bytov.

Výstavbu podľa Bartošíka štartujú rezidenčné projekty Blumental, Malé Krasňany, Pri mýte a po dlhom pozastavení pokračuje Cubicon Gardens. „Na trhu je aj veľký pohyb nakreslených projektov meniacich majiteľov. Dopyt developérov je vyšší, než je "použiteľná“ ponuka, a tak určite ožijú aj niektoré zabudnuté a neočakávané ležiaky," domnieva sa.

Prečítajte si tiež: V bratislavskom Starom Meste vyrastie v najbližších dvoch rokoch nová moderná štvrť. Blumentál sa má omladiť

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM