Nina Táborská Rôzne

V bratislavskom Starom Meste vyrastie v najbližších dvoch rokoch nová moderná štvrť. Blumentál sa má omladiť

Areál niekdajšej tabakovej továrne, ktorý dlhé roky špatí severný okraj Starého Mesta, čoskoro ožije stavebným ruchom. Zanedbanú časť centra má zmeniť projekt Blumental, za ktorým stojí staviteľ Corwin Capital. Projekt má vydané platné stavebné povolenie a výstavba sa začína už v týchto týždňoch.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Starom Meste vyrastie v najbližších dvoch rokoch nová moderná štvrť. Blumentál sa má omladiť
Zdroj: Dnes24.sk

Ivan Valent z Corwin Capital vidí najväčšie prednosti projektu v nadčasovej architektúre, dispozičných riešeniach a v skvelej lokalite s vybavenosťou. „Ocenia ju nielen všetci, čo túžia dobre bývať, ale i tí, čo nechcú riešiť komplikovanú logistiku,“ povedal Valent.

Blumental vyrastie v trojuholníku medzi Mýtnou a Radlinského ulicou v bratislavskom Starom Meste. Stojí za ním staviteľská spoločnosť spolu s architektom Braňom Kaliským z A1 ReSpect a Petrom Suchanským zo štúdia Collegium.

„Situovanie projektu Blumental môžeme definovať ako štvrť v širšom centre mesta s dobrou dostupnosťou a previazanosťou na Staré Mesto. V súčasnosti lokalita zažíva renesanciu, najmä jej generačnou výmenou. Náš projekt bytového domu, ktorým chceme nadviazať na atmosféru komunitného života, je projektom pre ľudí, ktorí chcú zažiť luxus pešieho návštevníka mesta, ale zároveň mať svoju kaviareň, kníhkupectvo, potraviny či park priamo pod domom,“ vysvetlil Peter Suchanský.

Osempodlažné domy začnú rásť v týchto týždňoch

Corwin Capital začne v prvej etape s výstavbou bytových domov v línii Mýtnej ulice. Fasády budú kombináciou bielych stien a pieskovca. Domy budú mať osem podlaží, pričom dve horné podlažia budú ustupovať smerom od ulice. Plynule a organicky tak nadviažu na už existujúcu výstavbu v ulici.

„Skladba bytov je namiešaná podľa potrieb budúcich obyvateľov. Na výber sú tri veľkometrážne päťizbové byty, 21 štvorizbových bytov, prevahu majú dvoj a trojizbové byty s rozlohou okolo 86 štvorcových metrov. Na jednom poschodí sú v priemere iba necelé štyri byty,“ hovorí Ivan Valent.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Megalomanské stavby pomaly rastú

Vyhotovenie bytov bude na výber z dvoch štandardov, každý byt však bude mať nadštandardné hliníkové okenné rámy a exteriérové žalúzie, terasy a balkóny sú riešené ako bezbariérové. Byty v nadštandarde môžu mať na želanie klienta aj prípravu na inštaláciu klimatizácie.

Vnútroblok je riešený ako „záhrada“ formou zelenej vegetačnej strechy, pod ňou bude v parteri občianska vybavenosť, ako sú potraviny, kaviareň či reštaurácia.

Zaujímavosťou je aj neštandardné riešenie podzemných garáží, kde bude možné kúpiť si parkovacie miesto, alebo využiť alternatívu nočného a víkendového nájmu. Projekt už má platné stavebné povolenie, prvá etapa by mala byť dokončená do konca roku 2016.

Prečítajte si tiež: Obrovský žeriav nad Justičným palácom: Čo sa deje v ostro stráženom objekte? + FOTO

Foto: Corwin Capital

Blumental: nová výstavba
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM