Tomáš Stupavský Rôzne

OBRAZOM: Megalomanské stavby pomaly rastú

Naše hlavné mesto sa čoraz častejšie stáva centrom záujmu pre developerov, ktorí tu radi realizujú svoje megalomanské plány. Vysoké vežiaky, administratívne budovy, obytné domy. Za posledné roky ich pribudlo mnoho. Pozrite sa, v akom stave sa nachádzajú tri projekty, ktoré zmenia tvár Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Megalomanské stavby pomaly rastú
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Twin City

Nová autobusová stanica, rekonštrukcia viacerých zdevastovaných ulíc, nový zelený bulvár i premena bývalého brownfieldu. Projekt Twin City, ktorý bol už predstavený verejnosti pred takmer ôsmimi rokmi, pomaly, ale iste začína nadobúdať kontúry stavebných základov. Developerská skupina HB Reavis ešte v septembri minulého roku spustila výstavbu megalomanského plá­nu.

V súčasnosti stavebné práce prebiehajú na území vyhradenom Mlynskými nivami, Karadžičovou a Továrenskou ulicou. Táto časť projektu sa nazýva Juh. Tu sa počíta s výstavbou troch administratívnych budov, ktoré budú mať sedem nadzemných podlaží.

Dominantou celého projektu sa má stať vysoký vežiak na rohu Mlynských nív a Karadžičovej ulice, ktorý má výškou 93 metrov prevýšiť oproti stojacu centrálu VÚB banky (88 metrov). Celkovo má mať 24 podlaží.

Panorama City

O niečo vyššie budú bratislavské dvojičky Panorama City, ktoré sú z dielne spoločnosti J&T REAL ESTATE. Tie už v súčasnosti dosahujú svojej maximálnej výšky 108 metrov. Dve trojuholníkové veže budú onedlho dokončené stáť iba niekoľko krokov od dunajskej promenády v atraktívnej lokalite hneď v blízkosti nákupného centra Eurovea.

V mestskej časti Staré Mesto tak vznikne 600 nových bytov a takmer 950 parkovacích miest. No zhotoviteľ stavby ubezpečuje, že okrem obytných objektov prinesie aj novú zelenú plochu.

Pre nových obyvateľov Panorama City, ale aj pre ostatných Bratislavčanov, bude k dispozícií trávnatá plocha o rozlohe jedného futbalového ihriska. Celá stavba by sa mala dokončiť koncom roku 2015

Zuckermandel

Moderný život pod hradom. To je motto projektu, ktorý má obnoviť atraktívny život pod Bratislavským hradom. Súčasťou Zuckermandel, ktorý je takisto dielom developera J&T REAL ESTATE, budú obytné, administratívne a obchodné priestory.

Atraktívna mestská časť, ktorej predchádzali mnohé protesty aktivistov, vyrastie na území pôvodnej osady Zuckermandel medzi Mostom SNP a River Parkom. Nad stavbou sa bude vypínať Bratislavský hrad a budova Národnej rady Slovenskej republiky.

V novej štvrti, ktorá sa bude lemovať popri nábrežnej promenáde, majú byť postavené štyri bloky s výškou sedem až 13 podlaží. Celková cena projektu je 130 miliónov eur.

Prečítajte si tiež: V Bratislave majú najbližšie k nebu obytné veže Panorama City. Stavba má výšku 108 metrov

Twin City, Panorama City, Zuckermandel
17
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM