KAW Správy Samospráva

Račania sa konečne dočkajú zdieľaných bicyklov

Zdieľanie bicyklov funguje na trochu inom princípe, ako má Slovnaft. Najbližší bicykel si nájdete cez mobilnú aplikáciu, a keď prídete do cieľa, jednoducho ho necháte na ľubovoľnom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Račania sa konečne dočkajú zdieľaných bicyklov
Zdroj: Bratislava - Rača

Rača by už v apríli mala spustiť systém zdieľaných bicyklov. Nepôjde však o staré známe žlté bicykle Slovnaft BAjk, ale o bicykle, ktoré dodá telekomunikačný operátor Antik. Požičiavanie by malo fungovať nielen v Rači, ale aj vo Vajnoroch a v Novom Meste.

K dispozícii bude 80 bicyklov

Rača aktuálne rokuje s okolitými mestskými časťami ohľadom zmluvy a termínu spustenia služby. „Momentálne čakáme na stanovisko mestských častí Vajnory a Nové Mesto, ktoré by do tohto projektu mali ísť spoločne s nami v zmysle dohody z jesene 2019. Boli by sme radi, keby bicykle boli k dispozícii obyvateľom Rače v prvom polroku 2020,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Rače Margaréta Cehláriková.

Podľa zmluvy spoločnosť v apríli na vlastné náklady dodá 80 bicyklov, riadiaci systém aj potrebné náhradné diely. Cena za požičanie bicykla bude jedno euro na hodinu s minútovou tarifikáciou a depozitom 20 eur.

„Bikesharing podobne ako v iných mestách na Slovensku, kde spoločnosť Antik službu Verejný bicykel prevádzkuje v systéme tzv. free-floatingu, poskytuje možnosť požičať a vrátiť bicykel kdekoľvek v katastri mestskej časti pri rešpektovaní dopravných predpisov,“ dodala Cehláriková.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM