ESL Správy Samospráva

Rača bude mať modernú ekologickú školu. Potrebuje na to 7 miliónov eur

Dobrou správou pre Raču je, že mladne. V ostatných rokoch tam pribúdajú mladé rodiny s deťmi. Horšie je, že tamojšie školy už kapacitne nestačia.

Ilustračný obrázok k článku Rača bude mať modernú ekologickú školu. Potrebuje na to 7 miliónov eur
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača

V posledných rokoch sa dramaticky zmenila veková štruktúra obyvateľov a demografická prognóza Rače ukázala vysoký nárast potreby tried základných škôl.

Zdevastovaná budova

„Doteraz sa chýbajúce kapacity riešili stavebnými úpravami ostatných škôl v Rači a rušením odborných učební, ktoré sa postupne menili na kmeňové triedy. Tieto možnosti boli vyčerpané a stojíme pred vážnym problémom, kde umiestnime našich budúcich prvákov,“ hovorí starosta Rače Michal Drotován.

Samospráva sa teda rozhodla pre celkovú obnovu budovy bývalej základnej školy na Plickovej ulici a odsúhlasilo to už aj miestne zastupiteľstvo.

„Rekonštrukcia zdevastovanej budovy školy na Plickovej je najlepším a zároveň mimoriadne náročným riešením,“ dodáva starosta Rače.

Prvé kroky

Rača požiadala hlavné mesto o zverenie budovy do jej správy. Poslanci hlavného mesta odsúhlasili zámer a vrátili zničený objekt školy do správy Rače. Mali však podmienku. Základná škola v zrekonštruovaných priestoroch musí už o 5 rokov privítať žiakov.

Rača vypracovala kompletnú projektovú dokumentáciu na obnovu školy vrátane kuchyne, jedálne a telocviční. Celý proces obstarávania projektovej dokumentácie a hlavné projekčné práce prebiehali počas najväčších obmedzení koronakrízy. Projektovú dokumentáciu a architektonický návrh na komplexnú obnovu školy vypracoval ateliér Pantograph. Projekt už dokonca v júni získal aj získal stavebné povolenie.

Ekologická

Škola bude mať 25 bežných a 10 odborných tried. V ďalšej fáze obnovy sa počíta aj s vybudovaním komplexného vonkajšieho športového a oddychového areálu školy vrátane sadových úprav. Obnova školy bude obsahovať vodozádržné opatrenia v areáli a je navrhnutá tak, aby bola ekologicky úsporná a moderná. Financovanie rekonštrukcie školy bude viaczdrojové, zložené z vlastných financií mestskej časti, prijatého úveru, eurofondov a ďalších zdrojov. Celé by to malo stáž približne 7 až 7 a pol milióna eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM