ESL Správy Samospráva

Alarmujúce! V Petržalke opäť neprijali do materských škôl niekoľko stoviek detí

V Petržalke sa nedostatok miest snažili riešiť kontroverzným nariadením, v rámci ktorého sú uprednostňované pri umiestňovaní do materských škôl mieste deti.

Ilustračný obrázok k článku Alarmujúce! V Petržalke opäť neprijali do materských škôl niekoľko stoviek detí
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Tento rok sa rovnako ako vlani nedostalo do petržalských škôlok až 770 detí, ktorých rodičia o to žiadali. Podľa miestneho poslanca Pavla Škápika je toto číslo alarmujúce.

Oslovili sme aj starostu mestskej časti Jána Hrčku, aby nám povedal, koľko z týchto neprijatých detí sú Petržalčania a či jeho snaha o uprednostňovanie petržalských detí mala nejaký význam, no zatiaľ samospráva nemá zmapované, koľko z neprijatých detí sú Petržalčania.

„Počet detí v Petržalke pribúda a tento fakt musí odzrkadľovať aj počet miest v materských škôlkach. Aj z tohto dôvodu je jednou z našich priorít obnova (staro)novej škôlky na Hrobákovej ulici,“ povedal Pavol Škápik.

Starosta a jeho tím si však tento problém dobre uvedomujú. „Kapacity sa rekonštrukciou existujúcich priestorov tento rok rozšírili o tri triedy, a to v materských školách Röntgenova, Turnianska a Lietavská. Do konca tohto roka majú pribudnúť ešte prinajmenšom dve triedy v MŠ Bohrova a následne sa bude pokračovať v rozširovaní kapacít o jednu triedu v MŠ Iľjušinova aj MŠ Pifflova,“ napísal nám Ján Hrčka.

Nové miesta

Ako dodal miestny poslanec, budova pre novú škôlku na Hrobálovej ulici je už v rukách mestskej časti, prebehli aj obliadky a spracováva sa odhad finančných nákladov na úpravy budovy a v najbližšej dobe sa začne s projektom. Tiež bolo oslovené Ministerstvo vnútra, ktoré vlastní druhú budovu bývalej škôlky.

„Tak by sme okrem v súčasne plánovanej 4-triednej škôlky mohli kapacitu zdvojnásobiť. Ak sa tento krok nepodarí, tak sa zvažuje prístavba,“ dodáva Pavol Škápik.

„Z priestoru, ktorý máme k dispozícii sme rekonštrukciou existujúcich priestorov schopní vytvoriť maximálne dve triedy, čo by pre mestskú časť predstavovalo náklady približne 520-tisíc eur a prijatie 44 detí. Efektívnejším riešením by bolo získať do rúk aj druhú polovicu budovy od Ministerstva vnútra, čím by sme dokázali vytvoriť až 8 nových tried a prijať tak 176 detí. Náklady na rekonštrukciu by v tomto prípade predstavovali sumu cca 1 100 000 eur,“ dodal starosta Ján Hrčka.

Školnícke byty

Jedna z možností, o ktorej hovoril už dávnejšie starosta Ján Hrčka a poslanci mu to schvaľujú, je prestavba školníckych bytov v objektoch škôlok na nové triedy. Takéto prestavby sa chystajú, respaktíve už prebiehajú v materských škôlkach na Turnianskej, Lietavsej, Iľjušinovej a aj Pifflovej.

„Aj pri zmenách rozpočtu sme presadili, aby sa do týchto investičných činností nesiahlo a skôr sme ako poslanecký klub zdôraznili, aby sa čo najrýchlejšie napredovalo,“ povedal Ľuboš Kačírek, predseda školskej komisie pri Miestnom zastupiteľstve. Takouto prestavbou bytu na triedu bolo už od 04/2020 možné na Röntgenovej v novej triede umiestniť cca 22 detí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM