Správy

Príbeh Natálky spoznali žiaci v tomto školskom roku naposledy. Najbližšie ho uvidíme na Pohode

Projekt proti extrémizmu za pol roka jeho uvádzania videli stovky študentov nielen v Bratislavskom kraji a pozrieť si ho mohla aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh Natálky spoznali žiaci v tomto školskom roku naposledy. Najbližšie ho uvidíme na Pohode
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Natálka – projekt proti extrémizmu odohrali v utorok 6. júna jeho tvorcovia poslednýkrát v tomto školskom roku, a to na Strednej škole elektrotechnickej v Bratislave. Cieľom projektu je nielen si predstavenie pozrieť, zamyslieť sa nad podstatou, ale najmä otvorene diskutovať.

„Okrem Natálky samotnej, pokračuje Bratislavská župa vo svojom zápase s extrémizmom tým, že debatujeme práve s tými, ktorí sú najviac ohrození extrémizmom, to znamená so študentami stredných škôl. Téma to bola živá a boli tu rôzne typy názorov a práve o tom to má byť, aby si to v dialógu študenti vydiskutovali,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Skutočný príbeh

Príbeh o Natálke približuje skutočné udalosti z Českej republiky z roku 2009 a prvýkrát ho predstavil BSK spolu so spoluorganizátormi SND a OZ Living Memory v decembri 2016. Predstavenie opisuje skutočný príbeh dvojročného rómskeho dievčatka, Natálky, ktorá takmer zomrela po tom, ako do domu jej rodičov hodili štyria mladíci „molotovove koktejly“.

Natálka, projekt proti extrémizmu je nielen predstavenie o Natálke, ale jeho druhou dôležitou časťou je diskusia, v ktorej práve žiaci majú možnosť v rámci svojho priestoru v školskej triede, sa pýtať, hľadať odpovede na nezodpovedané otázky, na rôzne problémy rezonujúce v spoločnosti.

Natálka na Pohode

„Projekt Natálka sa rozbehol celkom fajn a oslovilo nás viacero škôl v rámci celého Slovenska. Sami nás oslovili usporiadatelia festivalu Pohoda, kam taktiež pôjdeme s Natálkou. Predstavenie sa uskutoční v sobotu 8. júla o deviatej hodine. Potom plánujeme väčšie týždňové turné na východné Slovensko od 4. až do 8. septembra, kedy tam prejdeme päť miest, ktorými sme boli oslovení,“ doplnila za činohru SND Monika Martinčičová.

Projekt Natálka bude pokračovať do decembra 2017, ale tvorcovia projektu už pracujú na tom, aby sa vybudovalo ďalšie takéto predstavenie, ktoré by opäť putovalo po školách a podávalo toto posolstvo ďalej.

Príbeh o Natálke
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM