Rôzne

Prechod zo zimného na letný čas pôsobí na človeka stresujúco. Ako pomôžeme telu odbúrať napätie?

Posun času môže spôsobiť nervozitu, pocit únavy a rozladenosť, ktorá súvisí so zmenou biorytmu, na ktorý bol človek zvyknutý.

Ilustračný obrázok k článku Prechod zo zimného na letný čas pôsobí na človeka stresujúco. Ako pomôžeme telu odbúrať napätie?
Zdroj: TASR

Prechod zo zimného na letný čas pôsobí na človeka stresujúco. Aby sa organizmus na zmenu, ktorá „vezme hodinu“, čo najlepšie adaptoval, radí psychológ prejsť počas týchto dní do naozaj oddychového režimu.

„Posun času môže spôsobiť nervozitu, pocit únavy a rozladenosť, ktorá súvisí so zmenou biorytmu, na ktorý bol človek zvyknutý. Človek sa pod vplyvom zmeny môže ťažšie sústrediť, v niektorých prípadoch sa môže objaviť depresívna nálada,“ upozornila psychologička Denisa Maderová. „Zmenu komplikovanejšie vnímajú ľudia, ktorí sa ráno ťažšie budia, tí, ktorí nie sú tzv. rannými typmi a deti,“ dodala.

Podľa Maderovej je preto potrebné si na víkend, v ktorom sa zmena času udeje, zvoliť psychicky nenáročný, oddychový program. Ráno si dlhšie poležať a celkovo sa nenútiť do aktivít, aby sa telo postupne naladilo na nový režim a vytvorilo si nový biorytmus. „Veľkonočný víkend je na to ako stvorený, venujte sa sami sebe, rodine a priateľom,“ radí psychologička. Za užitočný považuje aj pohyb na čerstvom vzduchu a prechádzky. „Telu pomôžeme odbúrať stres a dodať novú energiu, ktorá nás udrží v rovnováhe a podporí dobrý spánok,“ vysvetlila.

Pozrite si tiež: Kam počas sviatkov na prechádzku? Objavte krásy prírody v našom kraji

Adaptáciu uľahčuje aj ľahká strava, dostatok tekutín a vitamínov. „Telo si na posun musí zvyknúť, oveľa lepšie to zvládne, ak ho nebudeme zaťažovať ťažkými jedlami,“ ozrejmila.

Maderová poukázala na to, že zvyknúť si na zmenu času predsa len nejaký deň trvá. „Preto je dobré v tých najbližších dňoch zbytočne neponocovať,“ vyzvala.

K prechodu zo zimného na letný čas došlo v noci nadnes. Hodiny sa posunuli nadránom z 02.00 h SEČ na 03.00 h letného času.

Čítajte tiež: Imunitu si môžete posilniť aj spánkom či chôdzou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM