Alexandra Húsková Rôzne

Kam počas sviatkov na prechádzku? Objavte krásy prírody v našom kraji

Za nenáročnými túrami netreba chodiť ďaleko. Vybrať si môžete z mnohých náučných chodníkov s prírodovedným, lesníckym či historickým zameraním. Vhodné sú pre všetky vekové kategórie i cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Kam počas sviatkov na prechádzku? Objavte krásy prírody v našom kraji
Zdroj: TASR

Ostávate doma na sviatky a premýšľate, kam sa vybrať počas voľných dní? Bratislava a jej okolie ponúka hneď niekoľko možností.

Devínska Kobyla

Priamo v Bratislave je nový náučný areál na Devínskej Kobyle, ktorý otvorili na jeseň minulého roku. Jeho súčasťou sú dnes lesný a stepný chodník, paleontologické ihrisko, hmyzí kút a salaš. Viac si prečítajte tu: Devínska Kobyla má nový náučný areál.

Bratislavské luhy

Začiatok náučného chodníka je v Devíne v lokalite Natura 2000. Nachádza sa na ľavom brehu Dunaja, pri prístave Devín na Slovanskom nábreží. Trasa vedie pozdĺž Dunaja na Slovanskom nábreží. Patrí medzi nenáročné trasy, jeho dĺžka je približne 700 metrov s prevýšením 80 metrov.

Je vhodný pre peších i cyklistov, prejdú ho aj rodiny s menšími deťmi. Bežnou chôdzou je približný čas prechodu do jednej hodiny. Na trase sú štyri zastávky, kamenné lavičky sú od akademického sochára Viliama Gažíka.

  • zameranie chodníka : prírodovedný
  • Prístup: MHD autobusy spod Nového Mosta do Devína, linky 28, 29 (zastávka ZŠ Devín).

Bobria hrádza v Kuchyni

Náučno-rozprávkový chodník „Bobria hrádza“ okolo vodnej nádrže v obci Kuchyňa na Záhorí približuje históriu obce a priehrady, prírodu ale aj krátke dobrodružstvá, ktoré zažívala rozprávková vodná víla Amálka. Jedinečnosť chodníka je v tom, že jeho časť vedie priamo ponad vodnú hladinu priehrady. Viac si prečítajte tu: Atrakciou pre deti aj dospelých na Záhorí bude zážitkový chodník.

Nivou Moravy Devín – Moravský Sv. Ján

Náučný chodník prechádza cez územia niekoľkých okresov – Bratislavy, Malaciek a Senice, ako aj niekoľkých chránených území. Trasa je nasledovná : Devín – sútok Moravy a Dunaja – Devínska Nová Ves – Vysoká pri Morave – Záhorská Ves – Suchohrad – Gajary – Malé Leváre – Veľké Leváre – Moravský Svätý Ján. Dĺžka je 80 kilometrov a na trase nájdete 39 zastávok. Je vhodná pre cyklistov, náročná je len vzhľadom na prekonávanú vzdialenosť.

  • zameranie chodníka: prírodovedný, kultúrno-historický, environmentálny

Nadväzuje na sieť cyklotrás a turistických chodníkov.

Lamač – Kačín

Náučný chodník sa nachádza na území Bratislavského lesoparku v chránenej oblasti Malé Karpaty. Začiatok trasy je v Lamači, časti Podháj na Havelkovej ulici, alebo zo Železnej studničky cez Lamač. Chodník prechádza chatovou osadou a lesnou cestou až k horárni Kačín.

Dĺžka cesty je okolo troch kilometrov s prevýšením 150 metrov. Na 11 zastávkach strávite približne dve hodiny, na siedmej sa môžete pripojiť na červenú turistickú značku. Trasa je vhodná pre peších, na chodníku je viacero ohnísk či besiedok. Na Železnej studničke nájdete mnoho ihrísk pre rôzne vekové kategórie detí.

  • zameranie chodníka : prírodovedný, historický
  • Prístup je MHD smer Lamač – Podháj, alebo MHD na zastávku Železná studnička.

Prečítajte si aj: Objavte krásy prírody nášho kraja. Tipy na vychádzky a cyklotrasy na Záhorí

Prírodné klenoty Šúru

Viete, kde sa nachádza chránené územie – Šúr? Nájdete ho neďaleko Bratislavy pri Pezinku. Trasa náučného chodníka vedie zo Svätého Jura – pri Fangovskom potoku, prechádza okolo rybníka, Biologickej stanice Prírodovedeckej fakulty UK, ďalej cez Panónsky háj a končí pri cestnej komunikácii v Čiernej vode.

  • charakteristika chodníka : prírodovedný, environmentálny

Dĺžka nenáročného chodníka je niečo cez štyri kilometre a s jeho šiestimi zastávkami by ste ho mali prejsť približne za hodinu a pol. Začiatok je pri Fanglovom potoku za novou budovou skladov Hypernovy neďaleko Svätého Jura.

Pece – Čertov kopec

Nachádza sa v chránenej oblasti Malých Karpát, v okrese Pezinok. Dostanete sa naňho odbočkou vpravo od hlavnej cesty na Pezinskú Babu smerom na Rybníček, Pezinský hrad (305 m n. m.)

Trasa vedie dolinou Rybníckeho potoka cez lokalitu Pezinský hrad (so zvyškami múrov stredovekého hradu) a Rybníček so štyrmi lúkami, popri horárni z 19. storočia a zvyškoch huncokárskeho osídlenia. Pokračuje dolinou potoka Blatina po Štúrovej magistrále popod vrch Hrubý Ostrý, končí sa v doline pod vrchom Čertov kopec (570 m n. m.).

  • zameranie chodníka : lesnícky, historický

Dĺžka chodníka je necelých päť kilometrov s prevýšením 265 metrov. Nájdete tu štyri zastávky a časomiera udáva jeden aj pol hodiny. Chodník je prepojený na zelenú turistickú značku.

Prečítajte si aj: Dúbravku s Lamačom prepoja cyklotrasou

Zdroj: naucnechodniky.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM