Rôzne

Pozor na hygienu! Žltačka typu A ohrozuje obyvateľov Bratislavského kraja stále viac

Október je mesiac so zatiaľ najväčším počtom evidovaných prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA) u obyvateľov Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na hygienu! Žltačka typu A ohrozuje obyvateľov Bratislavského kraja stále viac
Zdroj: TASR

Vlani malo v Bratislavskom kraji tzv. chorobu špinavých rúk 70 ľudí. Koncom októbra 2017 hovorili hygienici o 153 nakazených v tomto roku, pričom najviac ich pribudlo v septembri a októbri. Ide zväčša o dospelých a starších ľudí.

Žltačka

Ako sa očakávalo, toto číslo rýchlo narastá. Ku koncu minulého týždňa bolo zaznamenaných 191 prípadov nákazy. Október je mesiac so zatiaľ najväčším počtom evidovaných prípadov VHA u obyvateľov Bratislavského kraja (80 prípadov).

Žltačka je momentálne najrozšírenejšia v okrese Bratislava IV, v septembri potrápila najmä okres Bratislava III.

Ako zistíte, že máte žltačku? Obvykle ochorenie začína neurčitými príznakmi podobnými chrípke (malátnosť, únava, bolesti hlavy, zvýšená teplota), môžu sa objaviť bolesti pod pravým rebrovým oblúkom. O niekoľko dní sa u väčšiny chorých objaví žlté sfarbenie očného bielka a kože. Ochorenie prebieha väčšinou ľahko, trvá priemerne dva až päť týždňov. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zanecháva trvalú imunitu, neprechádza do chronicity.

Prevencia

Hepatitída A sa prenáša znečistenými rukami, ale môže sa preniesť aj kontaminovanou potravou. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní. Umývanie rúk je potrebné vždy po použití toalety a pred každým jedlom.

Dôkladné umývanie rúk teplou vodou a dezinfekčným mydlom je základným preventívnym opatrením. Ruky si podľa odporúčaní RÚVZ v Bratislave treba osušiť jednorazovými papierovými utierkami.

Toto infekčné ochorenie nie je problémom iba v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Možno sa ním nakaziť aj napriek dodržiavaniu hygienických zásad. Aj z tohto dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním, povinné však nie je. Ľudia, ktorí sa v Bratislavskom kraji nakazili, očkovaní podľa epidemiológov neboli.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM