Rôzne

Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v hodnotení INEKO na predposlednom mieste

Inštitút INEKO zverejnil výsledky tretieho ročníka ocenenia Nemocnica roka 2017. Univerzitná nemocnica Bratislava medzi najlepšími nebola.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v hodnotení INEKO na predposlednom mieste
15
Galéria
Zdroj: TASR

Nemocnice zápasia s nedostatkom financií, čo sa podpisuje aj na kvalite poskytovanej starostlivosti. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil výsledky 3. ročníka ocenenia Nemocnica roka 2017. Ako dopadla naša bratislavská?

Najlepší a najhorší

Ocenenie Nemocnica roka 2017 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok – FN. Druhá skončila Fakultnú nemocnicu (FN) Nitra a tretia Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Univerzitná nemocnica Bratislava síce neskončila v prvej trojke, no ani na poslednom mieste. Hoci, ďaleko od neho nemala. Obsadila predposlednú priečku, a to napriek tomu, že ako jediná nemocnica exceluje pri všetkých indikátoroch kvality (vzhľadom na poskytovanú zdravotnú starostlivosť).

Všeobecne najnižšiu úmrtnosť po operačných výkonoch má Univerzitná nemocnica Bratislava.

„Zato pri spokojnosti pacientov a v transparentnosti patrí medzi najhorších a jej hospodárske čísla sú doslova katastrofou, pričom ani vývoj trendu nedáva nádej na optimizmus,“ uvádza INEKO.

V kategórii všeobecných nemocníc obhájila ocenenie Nemocnica roka 2017 Ľubovnianska nemocnica, n. o., čím dosiahla už tretie víťazstvo v rade.

Pozitívne NAJ nemocníc:

  • Najspokojnejších pacientov má Univerzitná nemocnica v Martine.
  • Univerzitná nemocnica Bratislava ako jediná nemocnica exceluje pri všetkých indikátoroch kvality.
  • Všeobecne najnižšiu úmrtnosť po operačných výkonoch má Univerzitná nemocnica Bratislava.
  • Najlepšie hospodárske čísla spomedzi všetkých štátnych univerzitných a fakultných nemocníc má Fakultná nemocnica Nitra. V tejto skupine zariadení uhrádza nitrianska nemocnica ako jediná svoje faktúry načas.
  • Fakultná nemocnica Nitra má medzi štátnymi nemocnicami najnižšiu mieru úmrtnosti na JIS-ke.
  • V hodnotení vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti obsadila prvenstvo Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica. Je jednoznačným lídrom v transparentnosti štátnych nemocníc a môže sa pochváliť relatívne nízkymi číslami pri úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a pri úmrtiach po operáciách.
  • Najnižšiu úmrtnosť po mozgových príhodách má Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach.

Meraním a zverejňovaním údajov chce INEKO pritiahnuť pozornosť verejnosti k diskusii o kvalite a efektívnosti zdravotníckych zariadení. Pokiaľ majú ľudia viac kvalitných informácií, dokážu sa na ich základe lepšie rozhodnúť a vytvoriť aj účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb.

„Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby bola verejnosť lepšie informovaná, aby sa vedela kvalifikovanejšie rozhodovať a zdravotnícke zariadenia boli motivované sa zlepšovať. Cieľom je, aby pacienti dostávali najlepšiu starostlivosť za najlepšiu cenu. To je aj posolstvo myšlienky hodnoty za peniaze,“ uviedol Dušan Zachar, analytik INEKO.

Bratislavské nemocnice
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM