Rôzne Správy

Posvietili si na vianočné trhy: Podľa odborníkov sa hygiena v stánkoch zlepšuje

Vianočné trhy sa s blížiacimi sviatkami konajú vo väčšine slovenských miest. Ani tento rok sa nevyhli pozornosti hygienikov.

Ilustračný obrázok k článku Posvietili si na vianočné trhy: Podľa odborníkov sa hygiena v stánkoch zlepšuje
8
Galéria
Zdroj: TASR

Odborníci z regionálnych ústavov verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa aj tento rok pozreli na kvalitu hygieny v stánkoch na vianočných trhoch po celom Slovensku. Skonštatovali, že hygiena v nich sa zlepšila. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Hygienici sledovali napríklad to, či sú vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch prikryté aspoň ochrannou fóliou. Pozreli sa aj na to, či pri príprave a manipulácii s nimi osoby, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, majú nasadené jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. „Počas kontrol vianočných trhov podávané pokrmy nielen skontrolujeme, ale každoročne usmerníme a upozorníme prevádzkovateľov na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy, čím chránime zdravie občanov pred možnými alimentárnymi ochoreniami,“ priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Odborníci sa počas mimoriadnych kontrol zameriavajú na pôvod surovín, z ktorých sa pokrmy pripravujú, hygienickú úroveň ich skladovania, prípravu a podávania pokrmov a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú tiež dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti surovín a potravín, teplotám v chladiacich a mraziacich zariadeniach, vhodnosti pracovného odevu zamestnancov stánkov, náhodne odoberajú aj vzorky pripravovaných pokrmov na mikrobiologickú laboratórnu kontrolu.

ÚVZ SR tiež uviedol, že vlani počas mimoriadnych kontrol hygienici skontrolovali 457 zariadení stánkového a ambulantného predaja a uskutočnili celkovo 646 kontrol.

„Nedostatky zistili v 28 zariadeniach, čo predstavuje šesť percent, predminulý rok to bolo 42 zariadení, čo bolo osem percent,“ priblížil úrad. Mikas dodal, že aj tento rok chce požiadať prevádzkovateľov stánkového a ambulantného predaja o súčinnosť a spoluprácu počas výkonu kontrol.

Za zistené pochybenia uložili pracovníci na mieste spolu 21 blokových pokút v celkovej sume 1397 eur. Najčastejšie boli podľa informácii ÚVZ počas minulého roka odhalené nedostatky pri skladovaní potravín a surovín, napríklad nefunkčné chladiace zariadenia alebo nedostatočná chladiaca teplota v nich. V niektorých prípadoch predávajúci nedodržali zásady manipulácie s polotovarmi, potravinami a hotovými pokrmami.

Foto: ilustračné

Slováci si užívajú vianočné trhy
8
Galéria
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM