Správy

Poslanci najprv zľavy zrušili, teraz ich vrátili. Dopravný podnik pripomína vybraným skupinám bezplatné cestovanie

Dopravný podnik Bratislava opätovne vyzýva vybranú skupinu cestujúcich, ktorí majú nárok na bezplatné cestovanie, že v prípade, ak nemajú vybavenú bezkontaktnú čipovú kartu, cestujú na 50-percentnú zľavu na cestovný lístok.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci najprv zľavy zrušili, teraz ich vrátili. Dopravný podnik pripomína vybraným skupinám bezplatné cestovanie
Zdroj: Dnes24.sk

Zľavy na cestovanie vo výške 100 percent na zóny 100 + 101 platia od 1. mája 2016 pre vybrané skupiny cestujúcich, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislavskom samosprávnom kraji a sú držiteľmi bezkontaktnej čipovej karty. Patria sem držitelia preukazov ŤZP a ŤZP-S, držitela Diamantovej Jánskeho plakety, držitelia preukazov účastníkov protikomunistického odboja a politických väzňov a ich príbuzných v prvom rade (manžel, manželka, brat, sestra, deti), narodených pred 17. 11. 1989.

Pôvodná 90-percentná zľava pre tieto vybrané skupiny cestujúcich platila od novembra minulého roka. Od tohto termínu bolo podmienkou pre využívanie zľavy zakúpenie si bezkontaktnej čipovej karty na ktorejkoľvek predajni u dopravcov, ktorí sú v Bratislavskej integrovanej doprave – DPB, Slovak Lines alebo ZSSK.

Avšak, mestské zastupiteľstvo neskôr opätovne schválilo týmto skupinám bezplatné cestovanie. „Podmienka, že títo cestujúci musia mať trvalý pobyt v Bratislavskom samosprávnom kraji sa nezmenila,“ upresnila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Čítajte tiež: Zrušenie zľavy v cestovnom vnímajú ZŤP občania ako diskrimináciu a genocídne rozhodnutie

Úpravy zliav súviseli so spájaním dopravných prostriedkov – DPB, Slovak lines a ŽSR do integrovanej dopravy. Zdravotne ťažko postihnutí mali dokonca platiť polovicu cestovného. Darcovia krvi, protifašistickí bojovníci, politickí väzni a ich rodinní príslušníci plnú sumu cestovného. Poslanci napokon rozhodli o 90-percentnej dodatočnej zľave pre ZŤP. Dnes už však opäť platí 100-percentná zľava pre všetky vybrané skupiny.

„Dopravný podnik preto opätovne pripomína, že cestujúci, ktorí nemajú stále vybavenú bezkontaktnú čipovú kartu, na ktorú cestujú bezplatne, cestujú na 50-percentú zľavu na cestovný lístok,“ ukončila Volfová.

Čítajte tiež: Obnovili stopercentnú zľavu. Cestujúcim vrátia desiatky tisíc eur

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM