Nina Táborská Samospráva

Poslanci chcú dať skontrolovať budovy statika Apolla. Objekty, v ktorých robil posudky, majú vážne pochybenia

Apollo Business Center je zatvorené po tom, čo hrozilo pre preťaženie a narušenú statiku jeho zrútenie. Podobne je na tom aj budova v Piešťanoch. Z obáv vysťahovali všetkých nájomníkov, aby sa nezopakoval scénar zrúteného 3nity. Všetky tri objekty majú totiž spoločného menovateľa. Tým je statik.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chcú dať skontrolovať budovy statika Apolla. Objekty, v ktorých robil posudky, majú vážne pochybenia
Zdroj: TASR

Ján Tomčáni sa v poslednej dobe neslávne zviditeľnil tým, že budovy, pre ktoré vypracovával posudok, mali narušenú statiku. Preto na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva požiadali poslanci primátora Iva Nesrovnala, aby vyzval Slovenskú komoru stavebných inžinierov na vykonanie auditu na všetkých stavbách v Bratislave, kde figuruje Tomčániho meno.

Návrh predniesol Gábor Grendel za Bratislavský klub. „Myslíme si, že je vo verejnom záujme zverejniť statické posudky pána Tomčániho, pretože sa ukazuje, že tie objekty, v ktorých robil posudky, majú vážne pochybenia, boli uzavreté a nejde teda o žiaden planý poplach,“ uviedol Grendel.

Poslanecký klub chcel pôvodne dostať zoznam budov so statickým posudkom od Tomčániho, na ktoré bolo vydané územné rozhodnutie alebo stavebné povolenie v období od 18.12.2001 do 31.12.2013. Zoznam navrhovali vypracovať do konca budúceho mesiaca a jednotlivé statické posudky potom malo mesto spolu s mestskými časťami skontrolovať. Ak by podľa pôvodného uznesenia vznikli nejaké pochybností o ich správnosti, do konca roka sa mali na budovy vypracovať nové posudky. Nie všetci poslanci z iných klubov sa s takýmto znením návrhu stotožnili.

„Neviem, ako by to vyzeralo. Museli by sme ísť do každého spisu a pozerať sa, kto je statik. Na to by bolo treba brigádnika. Navyše, mestské časti si nevedú špeciálne evidencie kto je v ktorej budove statikom,“ povedala starostka Devína Ľubica Kolková. Podľa nej tiež posúdiť, či bol alebo nebol postup statika správny, musí odborník. „Toto nie je vec, ktorú môžeme robiť my. A tiež na to bude treba peniaze,“ doplnila starostka.

„Áno, stálo by to nejaké náklady, ale pred chvíľou sme debatovali o tom, ako mesto získa sedem miliónov eur z daní z nehnuteľností a tu sa rozprávame o stovkách, možno tisíckach eur a tieto výdavky za to stoja,“ argumentoval Grendel.

Podľa poslanca Branislava Kaliského je návrh uznesenia výborný nápad. „No myslím si, že aj keby zamestnanci stavebných úradov dostali za túto prácu oveľa viac, toto nedokážu skontrolovať,“ reagoval poslanec, podľa ktorého sa tiež treba obrátiť na komoru stavebných inžinierov.

Nakoniec tak zastupiteľstvo uznesenie zmenilo a schválilo iba výzvu komore stavebných inžinierov.

Budova, v ktorej pracovalo, a ktorou denne prešli tisícky ľudí

Apollo Business Center 1 bolo postavené pred viac ako desiatimi rokmi vedúcou developerskou spoločnosťou na slovenskom realitnom trhu – spoločnosťou HB Reavis Group. V roku 2006 bola budova predaná poprednej nemeckej spoločnosti Hannover Leasing.

Teraz Apollo Business Center už niekoľko dní uzatvorené a bez nájomníkov. Budova je na viacerých miestach preťažená o desať percent či polovicu, na jednom ale dovolené namáhanie dosahuje vraj až 250 percent. Vlastník centra plánuje po potrebných stavebno-technických opatreniach obnoviť prevádzku centra začiatkom budúceho roka.

Viac sa dočítate tu:

Budovu Apollo Business Center 1 postupne evakuujú, údajne má narušenú statiku

Spoločnosti v Apollo 1 majú dva týždne na vysťahovanie. Bežne tento proces môže trvať aj jeden rok

Zdroj: TASR / Bratislava24.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM