Nina Táborská Rôzne

Spoločnosti v Apollo 1 majú dva týždne na vysťahovanie. Bežne tento proces môže trvať aj jeden rok

Z Apollo Business Centrer 1 na Prievozskej ulici v mestskej časti Ružinov sa musia všetky firmy vysťahovať do 17. októbra. Budova, v ktorej pracujú a ktorou denne prejdú tisícky ľudí, je v nevyhovujúcom technickom stave a podľa statického posudku v krajnom prípade dokonca hrozí reťazové zrútenie.

Ilustračný obrázok k článku Spoločnosti v Apollo 1 majú dva týždne na vysťahovanie. Bežne tento proces môže trvať aj jeden rok
Zdroj: TASR

Spoločnosti, ktoré tu sídlia, majú na presťahovanie sa do nových a zariadených priestorov len dva týždne. Bežne však tento proces trvá šesť mesiacov až jeden rok.

Podľa Michaely Ochmanovej, riaditeľky divízie prenájmu kancelárskych priestorov Colliers Internationalnej, v prípade nájomcov, ktorí hľadajú plochu nad 500 m2, trvá proces sťahovania štandardne od šiestich mesiacov do jedného roka.

„Za dva týždne presťahovať rôzne veľké spoločnosti, ktoré si v Apollo 1 prenajímali spolu viac ako 30-tisíc m2, bude výzvou, ktorá sa dá len sotva predstaviť bez profesionálnej pomoci realitných konzultantov,“ povedala Ochmanová.

Apollo Business Center 1 bolo postavené pred viac ako desiatimi rokmi vedúcou developerskou spoločnosťou na slovenskom realitnom trhu – spoločnosťou HB Reavis Group. V roku 2006 bola budova predaná poprednej nemeckej spoločnosti Hannover Leasing. Statický posudok Apollo Business Centra 1 robil Ján Tomčáni, ktorý stál aj za projektom 3nity, ktorému sa pred troma rokmi zrútila strecha.

Viac sa dočítate tu: Budovu Apollo Business Center 1 postupne evakuujú, údajne má narušenú statiku

Zamestnanci vo viacerých firmách sídliacich v budove dostali v posledných dňoch mail, podľa ktorého mali urýchlene pobaliť všetky svoje veci. Viaceré spoločnosti však doteraz nevedia, kam budú ich kancelárie presunuté. Medzi prvými opustili Apollo 1 firmy Accenture a CITI Bank.

Podľa Ochmanovej viacerí nájomníci teraz trvajú na štandarde priestorov v minimálne takej kvalite, ako ponúkalo toto biznis centrum.

Pre mnohé spoločnosti predstavuje sídlo firmy nástroj na zlepšenie reputácie, ale aj spôsob zvyšovania produktivity zamestnancov.

Úroveň neobsadenosti kancelárskych priestorov v Bratislave sa aktuálne podľa Ochmanovej pohybuje okolo 12 percent, čo predstavuje približne 186-tisíc štvorcových metrov voľných kancelárskych priestorov na nasťahovanie. Ide väčšinou o nezariadené holopriestory, nakoľko sa štandardne pripravujú na mieru požiadavkám budúceho nájomcu.

To môže byť pri krízovom riešení problematické. „Možnosťou je ponúknuť priestor po nájomcovi, ktorý ponúka podnájom, resp. možnosť postúpenia nájmu. Príkladom je napríklad viac ako 1500 m2 kompletne zariadených kancelárií v LakeSide Parku, ktoré by mohli byť ihneď k dispozícii,“ načrtla M. Ochmanová.

Vo veci Apollo 1 už zasahoval aj stavebný úrad mestskej časti Bratislava-Ružinov, ktorý potvrdil zistenia o konštrukčných chybách a nariadil okamžite vykonať opatrenia. Vlastník biznis centra uviedol, že o situácii informovali všetkých nájomcov v budove, pričom niektorí z nich sa rozhodli budovu opustiť. Faktom však je, že budovu musia opustiť všetci od jedného.

Prečítajte si tiež: Apollo Business Center 1 bude kvôli narušenej statike zatvoren

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM