Správy

Polícia upozorňuje na zníženú viditeľnosť počas jesenných dní

Menej jasného denného svetla, dlhšie trvajúca tma a znížená viditeľnosť zmenšujú vzdialenosti rozhľadu a dohľadu vodiča. Polícia preto vyzýva na opatrnosť.

Ilustračný obrázok k článku Polícia upozorňuje na zníženú viditeľnosť počas jesenných dní
Zdroj: TASR

Vodič spozoruje prekážku na vzdialenosť účinného dosvitu svetlometov svojho vozidla. Pri použití tlmených svetiel a pri rýchlosti jazdy vozidla približne 40 až 80 kilometrov za hodinu je to vzdialenosť 25 až 60 metrov, v závislosti od farby prekážky a svetlosti pozadia za ňou.

Polícia apeluje na vodičov

„Je potrebné si uvedomiť, že lúče reflektorov vozidla sú orientované na povrch vozovky. Prvotný osvit prekážky na vozovke je teda na úrovni vozovky. A až následne dochádza k osvetleniu vyšších častí tejto prekážky, čo môže mať za následok oneskorenú reakciu vodiča,“ upozorňuje polícia.

Účastníkov cestnej premávky preto vyzýva, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť, ohľaduplnosť a správali sa disciplinovane, tak aby neohrozili seba a ani ostatných. „Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, denné svietenie je nedostatočné,“ podotýka polícia.

Informoval Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Ilustračný obrázok

Nehody v hmle
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM