Adriana Banásová Rôzne

Podchody- strašiak Bratislavy. Existuje v súčasnosti riešenie?

Nikto ich nemá rád, no ak nechcete prísť o život pri prebehovaní cez cestu, musíte ich použiť. Reč je o podchodoch, často krát tmavých, zapáchajúcich a v mnohom aj nebezpečných miestach, ktoré slúžia ako spojovacia linka medzi stranami cesty.

Ilustračný obrázok k článku Podchody- strašiak Bratislavy. Existuje v súčasnosti riešenie?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Najkrajším a azda aj najživším podchodom je Hodžovo námestie. Prečo je tomu tak? Odpoveď je jednoduchá- patrí súkromnému majiteľovi. O ostaté podchody v Bratislave sa stará magistrát mesta, ktorý v súčasnosti nemá na renováciu a žiaľ aj na údržbu a čistenie dostatok finančných prostriedkov.

Naše hlavné mesto je vďaka predošlému vedeniu mesta zadlžené až po uši. Bratislava si vďaka neúspornému hospodáreniu, hromadnému nákupu dopravných prostriedkov a neuhradení faktúr po dobe splatnosti urobila slušnú „sekeru“ vo výške 212 miliónov eur. Aby mesto nezbankrotovalo, musí začať šetriť. Niet sa preto čomu diviť, že väčšina podchodov sa nachádza v tak zúboženom stave.

Podchod na Zochovej

Niektoré z podchodov prešli, naposledy v roku 2013, určitou rekonštrukciou. Príkladom je podchod na veľmi frekventovanej Zochovej ulici. Tu bol vytvorený nový podhľad a taktiež prístrešky MHD. Okrem toho sa podchod vyčistil aj zvnútra a vyzdobil dominantami mesta. Spomenutá rekonštrukcia však bola financovaná s podporou súkromnej firmy J&T, ktorá s mestom nadviazala spoluprácu. Bez pomoci súkromného investora nemá v súčasnosti mesto šancu financovať renováciu verejných priestorov, akými sú podchody.

„Určite je najlepšie riešenie, keď spolupracuje mesto so súkromnou firmou alebo investorom na takýchto typoch rekonštrukcie, nakoľko je aj v záujme súkromníka, aby mesto vyzeralo dobre,“ uviedol pre Bratislava24 primátor mesta Ivo Nesrovnal.

Rekonštrukcia sa pred dvomi rokmi vydarila. Ako ale vyzerá podchod dnes? Za bývalého primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, platil zákaz lepenia plagátov na steny vo vynovenom priestore, pretože ich odstraňovanie je zložitá práca. My sme dnes ale našli vstup, v smere zo Župného námestia do podchodu, oblepený plagátmi. Tento zákaz očividne už neplatí, alebo sa nájdu jedinci, ktorí ho ochotne porušujú, prípadne o ňom nevedia.

Prečítajte si tiež: Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!

Napriek úspešnej rekonštrukcii podchod stále nepôsobí bezpečne. Do podchodu okrem iného zo stropu počas dažďa neustále kvapká, o čom svedčí veľká mláka v rohu, v smere od hotela Falkensteiner.

„Občas sa tu večer objavia nejaký mladíci, ktorí čo-to posprejujú, väčšinou sú dvaja a sú šikovní, takže ich nechytia. Tiež sú tu občas aj nejaký bezdomovci alebo narkomani, ale ľudia si už na nich možno aj zvykli a občas im aj hodia nejaký ten peniaz,“ uviedol predajca medu pán Michal.

Strašidelná Patrónka

O nič lepšie na tom nie je ani podchod na Patrónke. Privítalo nás strašidelné a aj napriek osvetleniu tmavé miesto, ako „stvorené“ pre vandalov, ktorí radi čmárajú hrubými fixkami a sprejmi po stenách. Jemný zápch šíriaci sa z podzemia sme cítilli hneď pri vstupe. Otrhané a rovnako popísané reklamné plagáty sú bonusom k tomu. Jediná výhoda, ktorú sme ocenili, je bezbariérový prístup pre imobilných občanov a prekvapujúco fungujúce eskalátory, ktoré sme z vybraných troch podchodov (Zochova, Patrónka a ŽST Vinohrady) našli len tam.

Zúbožená ŽST Vinohrady

Podobne to vyzerá aj s podchodom na ŽST Vinohrady. Interiér podchodu „zdobia“ čmáranice a škaredé obrázky. Dvere toaliet, ktoré sú určené cestujúcim sú rovnako počmárané a vôbec nepôsobia, žeby ste mali chuť ich v prípade potreby použiť. Odpustite, ale miesto na nás pôsobilo naozaj odpudivo.

„Sama by som tadiaľto a obzvlášť v noci určite neprechádzala, nakoľko na mňa toto miesto nepôsobí veľmi dobre,“ uviedla mladá mamička.

Je známe, že v podchodoch sa často zdržujú ľudia pochybnej povesti, je preto pochopiteľné, že ľudia majú z takýchto miest strach. V podchode na ŽST Vinohrady sme našli na stene nálepku s textom, že objekt je chránený kamerovým systémom. Pri našej obhliadke sme však žiadnu kameru neobjavili. Je otázne, či mesto bude v budúcnosti chcieť investovať do nákupu kamerového systému a zabezpečiť tak pochybné miesta. S touto otázkou sme oslovili magistrát mesta, no na odpoveď stále čakáme.

Prečítajte si tiež: Otras a hrôza! Tieto slová vystihujú zanedbaný podchod na Trnavskom mýte

Zarážajúce bolo aj zistenie, že k podchodu, ktorý slúži cestujúcim ako prechod k vlakovým nástupištiam, nevedie z ulice žiaden prechod pre chodcov. Ľudia tak musia prekračovať električkové koľajnice, aby sa dnu dostali.

Bratislavské podchody sú v alarmujúcom stave. Bohužiaľ, mesto ale neplánuje na rok 2015 žiadnu rozsiahlejšiu rekonštrukciu niektorého z nich. „Poskytneme ale finančné prostriedky vo výške 100 tisíc eur na čistenie grafitov,“ informoval primátor mesta Ivo Nesrovnal.

Podľa jedného zo sprejerov ale čistenie stien od čmáraníc problém nevyrieši. „Pokiaľ sa steny nenatrú antigrafity náterom, budú dočarbané a dosprejované stále,“ uviedol.

Podchody v Bratislave
29
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM