Tomáš Stupavský Rôzne

Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!

Pred niekoľkými dňami sme sa prešli podchodom na Trnavskom mýte a ostali sme zhrození v akom zúboženom stave sa v súčasnosti nachádza. Preto sme sa rozhodli, že v našich prehliadkach bratislavských podchodov budeme pokračovať. Na paškál sme si zobrali priestor pod Hodžovým námestím. A výsledok?

Ilustračný obrázok k článku Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalším dôležitým dopravným uzlom v našom hlavnom meste je bezpochyby Hodžovo námestie. Toto miesto patrí k najfrekvento­vanejším miestam v Bratislave.

Denne tadiaľto prejde množstvo dopravných prostriedkov (osobné automobily, MHD), ale aj vysoký počet chodcov. Atraktívna poloha umožňuje ľuďom sa z Hodžovho námestia dostať za niekoľko minúť peši do historického centra alebo po ulici Palisády až na Bratislavský hrad. Okrem toho priamo na „Hodžku“ sa nachádza aj sídlo prezidenta Slovenskej republiky – Grasalkovičov palác. Čiže okolie tohto miesta musí skutočne reprezentovať.

Čisto a živo

No nás zaujímal predovšetkým podchod, ktorý sa nachádza priamo pod Hodžovým námestím. Väčšina Bratislavčanov ho ešte pozná pod názvom z čias socializmu „Mierko“.

Je pravda, že po návšteve Trnavského mýta, by sa dal kladne hodnotiť hocijaký verejný priestor s čo len minimálnou úrovňou hygieny. Ale dovolíme si tvrdiť, že podchod na Hodžovom námestí vyzerá naozaj čisto a príjemne. Takto by mal rozhodne pôsobiť verejný priestor v hlavnom meste Slovenska.

Na rozdiel od Trnavského mýta, ak vchádzate do podchodu na Hodžovom námestí nevítajú vás žiadne čmáranice na stenách, ani nechutný zápach, či dokonca odpadky po zemi. Ďalším plusom je, že eskalátory naozaj fungujú a neslúžia iba na okrasu.

Prečítajte si tiež: Otras a hrôza! Tieto slová vystihujú zanedbaný podchod na Trnavskom mýte

Keď sa už ocitnete v priestore, kde sa nachádzajú fungujúce obchody a prevádzky, skutočne to na vás nepôsobí tak mŕtvo a stiesnene ako na Trnavskom mýte. Okrem toho týmto miestom stále niekto prechádza.

„Podchod na Hodžovom námestí využívam denno-denne, pretože tu v blízkosti pracujem. Musím povedať, že to tu vyzerá naozaj slušne a nikdy sa nebojím tadiaľto prechádzať, dokonca ani vo večerných hodinách,“ prezradila pani Jana.

Fungujúce kamery

Veľkou výhodou bezpochyby je, že sa priamo v podchode nachádzajú kamery, ktoré monitorujú celý priestor. Dokonca vlastný kamerový systém majú aj miestni obchodníci.

„Myslím si, že vďaka funkčnému kamerovému systému sem nechodia bezdomovci, zlodeji alebo narkomani. Od kedy tu pracujem som nezaznamenala, že by sa nás niekto pokúsil vykradnúť,“ povedala pani pracujúca v obchode s názvom D&A Collection.

Podobnú spokojnosť vyjadrili aj ďalší predajcovia. „Nikdy sme nezaznamenali pokus o vlámanie a určite tomu vďačíme kamerám, ktoré sa tu nachádzajú,“ uviedol majiteľ obchodu Bio raj – krajina zdravia.

Ďalším plusom je, že v podchode sú aj funkčné verejné toalety, čiže ak to bude už skutočne naliehavé nemusíte sa obávať, že sa vám stane nehoda.

Ľudia sa v obchodoch zastavia

Priestorom pod Hodžovým námestím prejde denne množstvo ľudí. Túto výhodu využívajú aj miestni predajcovia. Preto sme sa niektorých spýtali, či je o ich služby alebo produkty záujem?

„Môžem povedať, že na nedostatok zákazníkov sa nemôžeme sťažovať. Ľudia prídu na kávu počas celého dňa. Či už sú to pracujúci alebo študenti z neďalekého konzervatória,“ povedala čašníčka z kaviarne Hodžovo cafe.

V podchode sa nachádzajú aj dva obchody s čoraz viac populárnou bio stravou. „Častokrát sa ľudia tadiaľto ponáhľajú, no mnohí si nájdu čas a pristavia sa v našom obchode, pretože im pravdepodobne záleží aj na zdravej výžive,“ uviedla zamestnankyňa obchodu s názvom Bio Top.

Prečítajte si tiež: To sa len tak nevidí! Centrom Bratislavy sa pokojne prechádzajú potkany

Okrem toho v podchode na Hodžovom námestí sa nachádza aj prevádzka Dopravného podniku Bratislava, čo znamená, že práve v období začiatku zimného a letného semestra tu môžete naraziť na dlhé rady študentov, ktorí si chcú zakúpiť električenky.

„Ja som si dnes prišiel kúpiť lístok na vlak, ale ak sa mám vyjadriť k podchodu na „Hodžku“, presne takto by mali vyzerať všetky ostatné podchody v Bratislave,“ povedal pán Peter, ktorý býva na neďalekej Somolického ulici.

Školou povinným jedincom určite príde vhod aj papiernictvo Ševt. O tom, že miestnu poštu využíva mnoho ľudí, snáď nikto nepochybuje. Alebo ak má niekto chuť na niečo malé pod zub, v podchode sa nachádza aj stánok s fornettami.

Mesto a súkromník

Ak to tak v skratke zhrnieme, podchod na Hodžovom námestí vskutku dôstojne reprezentuje verejné priestory v našom hlavnom meste. Ľudia nemusia týmto miestom doslova iba prebehnúť, aby ich tu neotravovali podivné indivíduá.

Steny, reklamné pútače, sklenené výplne obchodov, nič z toho nie je poškodené. Eskalátory a takisto kamerový systém fungujú. Priestorom sa netiahne odpudivý zápach, čo znamená, že ľudia sa podchodu nevyhýbajú. Obchody a prevádzky sú všetky, až na stánok s textilom, otvorené a nemajú popísané výklady.

Možno sa pýtate, ak takto dokáže fungovať podchod na Hodžovom námestí, prečo podobne nevyzerá aj ten na Trnavskom mýte? Medzi oboma je jeden zásadný rozdiel. Trnavské mýto spravuje výhradne mesto a Hodžovo námestie má v prenájme súkromný majiteľ, ktorý celý priestor podchodu na vlastné náklady zrekonštruoval.

Prečo magistrát neodovzdá podchod na Trnavskom mýte do rúk súkromníka, sa dočítate v ďalšej reportáži.

Prevádzky a obchody v podchode na Hodžovom námestí:

Prevádzka
Lekáreň Patria
Tabak Press
Euro do ruky
Bio Top
Záložňa
By nature – Zdravie z prírody
Super ZOO
Ševt
Centrum verejnej dopravy
Najkabelky – Jever
Bio raj – Krajina zdravia
Hair&Beauty – Kaderníctvo
Astoria Passage – Toalety
Niké – Stávková kancelária
Malé radosti
Bižutéria, striebro – Lesk
Crystal
Pošta
Hodžovo cafe
D&A Collection
Fornetti&Pizza Astoria
Hodžovo námestie, podchod
1
Galéria
Hodžovo námestie, podchod
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM